Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedel till barn - ett dilemma

Det lättillgängliga ämnet paracetamol kan leda till hyperaktivitet och minskad kognitiv förmåga hos barn, menar forskare och läkare som uppmanar till försiktighet.

Annons

På senare tid har rapporter kring paracetamol, det verksamma ämnet i Alvedon och Panodil, blossat upp debatten kring dess hälsofarliga risker. Framför allt när det ges till små barn. Henrik Viberg, docent och forskare vid Uppsala universitet har genom experiment på möss påvisat att paracetamol framför allt påverkar djurens kognitiva förmåga att bearbeta information. Han jämför beteendet hos djuren med ett exempel.

– När vi människor befinner oss i ett väntrum, uppvisar vi ett visst intresse. Vi kanske ser en TV och några tråkiga tidningar, sedan sjunker vårt intresse drastiskt, säger Henrik Viberg och fortsätter:

– Men det beteende som vi sett hos möss som fått paracetamol i mycket ung ålder skulle kunna jämföras med att intresset aldrig sjunker. Individen blir hyperaktiv, säger han.

Han säger att det liknar effekter hos djur som blivit exponerade för miljögifter eller andra läkemedel. Hans forskning utgår från djurförsök men hans resultat får också stöd av forskning gjorda på människor i Norge och Danmark. De risker forskningen pekar på gäller framförallt kvinnor som ätit paracetamol sent under sin graviditet och hos barn under två år.

Fagerstaborna Ulrika Nordin och Mikael Lindkvist hör till de föräldrar som är varsamma med att ge Alvedon och andra smärtstillande läkemedel till sina barn. Trots att de inte känt till de rapporter som visat hälsorisker har de gjort det aktiva valet att bara bruka smärtstillande i nödfall.

– Vi har inte vetat om de här hälsoriskerna, men vi har ändå varit sparsamma med att ge barnen Alvedon. Man tänker ju att det ska förlora sin effekt om man ger det i onödan, säger Ulrika Nordin.

Barnen Ida 5, och Sebastian 8, är sällan sjuka, men om de hade varit det så hade Ulrikas och Mikaels inställning varit oförändrad.

– Någonstans förstår man att man inte bör ta saker för minsta grej. Men det är klart att om barnen får över 40 graders feber så kan vi ge dem Alvedon eller liknande, säger Mikael Lindkvist.

Även till sig själva är de försiktiga. När Ulrika var gravid rekommenderades hos Alvedon av barnmorskan, men tog det sällan.

Docent Henrik Viberg är dock noga med att påpeka att man inte ska sluta använda paracetamol helt. Han tycker att paracetamol är ett bra läkemedel och att det ska fortsätta vara receptfritt.

– Men man bör inte använda paracetamol vid minsta snuva eller huvudvärk, säger han.

Annons