Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets sparförsök blev ett fiasko

Förra året skulle sjukhuset ha sparat 49 miljoner kronor. Det blev bara tre. Nu ska ledningen ta nya tag för att få sjukhuset ur krisen.

Annons
Västmanlands sjukhus utgifter var 151 miljoner kronor större än inkomsterna förra året. En orsak var höga personalkostnader.

Sjukhuset i Västerås har länge haft större utgifter än intäkter. Förra året skulle 49 miljoner kronor sparas på olika sätt för att vända underskottet. Men en ny rapport visar att man bara har lyckats spara 3 miljoner kronor av de beräknade 49 miljonerna.

Nye sjukhuschefen Håkan Wittgren vill inte kommentera de dåliga resultaten.

– Orsaken till det kan jag inte yttra mig om nu. Sannolikt är det flera orsaker. Jag kommer att göra en analys och genomgång och lägga fram ett arbete hur vi ska hantera det, säger han.

Västmanlands sjukhus utgifter var 151 miljoner kronor större än inkomsterna förra året. Läkemedel blev dyrare än väntat, och personalkostnaderna likaså.

– Bristen på sjuksköterskor gör att man, i och med vårdgarantin, blir tvungen att köpa vård. Det gör att man står med högre kostnader, säger Håkan Wittgren.

Vad kommer du kunna göra för att lösa det här?

– Jag tror att regionbildningar är en bra väg att gå, för att man behöver större befolkningsunderlag. Då kan man bestämma vilken typ av verksamhet som ska ligga var och man riggar verksamheten för just det och inget mer. Det är inget man trollar fram på några månader, men jag tror att vi kan börja där.

Mer läsning

Annons