Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet dammsugs på asylplatser

Västmanland kan få fram 1 275 akuta platser för asylsökande. Sala över 400. Västerås inga alls.

Annons

Varje dygn kommer runt 1 000 flyktingar till Sverige. En topp nåddes under dygnet 20 oktober, då 1 790 sökte asyl. De historiska flyktingströmmarna har tvingat länsstyrelserna att ännu en gång dammsuga kommunerna på akuta platser för asylsökande.

I förra veckan lämnade Västmanland över sin inventering till regeringens samordnare Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län.

Av dessa 1 275 boendeplatser bidrar Sala med över 400, Arboga med 390 (se faktaruta). Var de finns anges inte. Allt skulle inventeras löd uppdraget: gymnastikhallar, campingplatser, industrilokaler. Västerås bidrar inte med några platser alls, inte heller vid den förra inventeringen i september. Asylboenden i Västerås har Migrationsverket upphandlat själva hos privata aktörer.

Varför kan inte Västerås kommun bidra mera? Ami Netzler, mångfaldsstrateg, menar att kommunen vänt på alla stenar.

– Mindre kommuner kan ha nedlagda skolor och ålderdomshem, men vi har extremt ont om lokaler.Om vi ska ta idrottsarenor till asylboenden stänger vi av aktiviteter och elever. Många pratar om Wenströmska skolan, men om den blir asylboende kan vi inte bygga bostäder där, det som behövs senare.

Inventering av asylplatser

Arboga: 390 platser

Kungsör: 100

Köping: 100

Fagersta: 144

Surahammar: 82

Hallstahammar: 40

Sala: 419

Totalt: 1 275 platser

De platser som Skinnskatteberg och Norberg rapporterat in i september är inte medräknade.

Mer läsning

Annons