Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets inbrott klaras inte upp

Polisen i Västmanland klarar är dåliga på att klara upp lägenhetsinbrott, nästan sämst i landet. Bara Stockholm är sämre. Det visar en undersökning som tidningen Hem och Hyra har gjort.

Annons

Länet. Det är mycket få lägenhetsinbrott som klaras upp. Av de 8 300 inbrott som anmäldes förra året är det bara omkring 3 procent som blir lösta. Det är sämre än statistiken för villa och radhus där det åtminstone handlar om 5 procent.

Gotland klarar sig bäst. Medan Västmanlands uppklarningsprocent hamnar på blygsamma 3 procent, kan gotlänningarna stoltsera med hela 41 procents lösningar av lägenhetsinbrotten. Enligt Marie Nylander, verksamhetscontroller vid Gotlandspolisen stämmer siffran.

– Vi har en stor uppklarningsprocent vad gäller alla inbrott, säger hon till tidningen Hem och Hyras webbsida.

Statistiken som tidningen lutar sig mot är från rapporten Uppklarade Brott 2011 som Brottsförebyggande rådet har tagit fram.

De flesta inbrottstjuvar är vaneförbrytare. En av förklaringarna till Gotlands utmärkta siffra kan vara att endast 17 inbrott gjordes förra året. Året innan, 2010 klarades bara sex procent av inbrotten på Gotland upp.

– Det märks om våra vaneförbrytare sitter inne eller inte, det får effekt direkt, säger Marie Nylander.

För Västmanlands del är det inte en munter läsning. I statistiken från 2011 visar det sig att endast 3 procent av inbrotten klarats upp. Bara Stockholmspolisen är sämre på att klara upp inbrott med blygsamma 2 procent.

En av de förklaringar som anges är att det är svårt att hitta vittnet.

– Vi jobbar jättemycket på det men inbrotten är problematiska. Det är sällan vi har några spår att gå efter, säger Håkan Nordstrand på Söderortspolisen i Stockholm.

Uppklarningsprocenten

Gotland 17 inbrott, 41 procent uppklarade

Blekinge 69 inbrott, 14 procent uppklarade

Norrbotten 81 inbrott, 11 procent uppklarade

Dalarna 105 inbrott, 10 procent uppklarade

Västmanland 192 inbrott, 3 procent uppklarade

Stockholm 3441 inbrott, 2 procent uppklarade

Mer läsning

Annons