Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt straff för smugglare

Den man från Norberg som smugglade in ett rekordstort parti av drogen alfa-pvp fick ett långt fängelsestraff.

Annons

Falu tingsrätt dömde i går mannen till fyra års fängelse. Domstolen skriver att något annat än fängelse inte kan komma i fråga och att han döms för grov narkotikasmuggling med ett högt straffvärde. Det samlade straffvärdet i hans fall motsvarar fyra år, enligt rätten.

Mannen har nekat till narkotikasmuggling och han säger att han inte känner till något om det stora paketet med alfa-pvp som tullen i Västerås beslagtog.

De övriga tre åtalade döms till skyddstillsyn. Två av dessa döms även för smuggling av flefedron tillsammans med den huvudåtalade mannen från Norberg.

När han

skulle förklara för rätten varför han lånat en legitimation som skulle användas för att hämta ut ett smugglat paket blev svaret:

– Det blev av bara farten.

Åklagaren Anna Stål hade även yrkat på att 40 000 kronor som fanns i en skrivbordslåda hos en närstående till den huvudmisstänkte, skulle tas i beslag.

Det går inte Falu tingsrätt med på. Mannen ska få tillbaka sina pengar. Tingsrätten skriver att pengarna mycket väl kan komma från försäljning av narkotika. Mannen från Norberg har gett en förklaring till varför han har fått ihop pengarna på laglig väg och tingsrätten anser att det kan vara sant och går därför emot åklagaren i detta fall.

Tre dömda till skyddstillsyn

Fyra personer åtalades i den stora smugglingshärvan med nätdroger.

På torsdagen kom Falu tingsrätts dom.

En man, folkbokförd i Norberg, döms till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling. Det gäller smuggling av ett kilo av nätdrogen alfa-pvp från Kina. Han döms även för smuggling av 50 gram flefedron.

Tre andra personer döms i narkotikahärvan. En annan person i Krylbo döms till skyddstillsyn och samhällstjänst 140 timmar, för flera olika narkotikabrott.

En man i Fagersta döms till skyddstillsyn och samhällstjänst 140 timmar efter att bland annat ha varit med och smugglat in partiet med flefedron.

En kvinna i Norberg döms till skyddstillsyn med särskild föreskrift. Hon ska genomgå behandlingsinsatser mot sitt narkotikamissbruk. Hon döms bland annat för att ha deltagit i smugglingen av flefedron.

Mer läsning

Annons