Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längtan efter fred lyftes i talarstolen

Flyktingkrisen i världen var en röd tråd i talarstolen i Norberg, liksom jämställdhet och integration.

Annons
i talarstolen. I Norberg pratade Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal Bergslagen, bland annat om välfärden.Foto: Lina Svalbro

Norberg. Årets förstamajtal i Tingshusparken i Norberg kom att handla mycket om integration och jämställdhet.

Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal Bergslagen, lyfte fram det nya treåriga avtal som upprättats för kommunalarbetare.

– Det är ett historiskt avtal för jämställdheten och vi är väldigt glada över att arbetsgivaren gick oss till mötes i detta viktiga krav, sade Malin Ragnegård.

Det nya avtalet innebär bland annat högre lön för Kommunals medlemmar och ett genombrott för rätten till att jobba heltid.

– Nu ser vi till att de som bygger upp välfärden får den välfärd de förtjänar, nämligen rättvisa och jämställdhet, sade Malin Ragnegård.

Hon passade också på att lyfta fram Norberg som ett bra exempel på hur integration kan lyckas.

– Tack till er och all lycka till i ert fortsatta arbete framåt, sade hon.

Johanna Odö (S), ordförande i barn- och utbildningsutskottet i Norbergs kommun, fokuserade på hälsa och livskvalitet i sitt förstamajtal medan Fatima Hararah, ordförande i SSU Västmanland, talade om sin generations ansvar att göra Sverige till ett bättre land för alla, inte minst för generationen därpå.

– Vi är en generation som inte kan förvänta oss att få det bättre än våra föräldrar haft. Det är vår generation som kan förbättra det här.

Läs mer: Förstamajfirandet i Fagersta

En röd tråd i talarstolen kom att bli flyktingkrisen i världen. Tidigare statsrådet och talmannen Thage G Peterson använde sin tid vid podiet till att tala om de väpnade konflikterna i världen.

– Samtidigt har längtan efter fred kanske aldrig varit så här stark. Fredsfrågan är den absolut viktigaste politiska frågan i världen, sade han.

Vänsterpartiet i Norberg, hade förra året ett eget förstamajfirande i Kärrgruvan. I år bestämde sig partiet för att i stället uppmana sina medlemmar att åka till Borlänge för att gå med Vänsterpartiet där med anledning av att nazistiska Svenska motståndsrörelsen demonstrerade i staden.

Läs mer: Tumult utbröt vid nazistmarsch

Chefredaktörens blogg: Detta är priset vi måste betala

Annons