Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt

Jägareförbundet begär licensjakt på fyra vargar i Västmanland. Nu har länsstyrelsen beslutat om det blir jakt eller inte. 

Annons

Jägareförbundet har begärt licensjakt på fyra vargar: två i reviret vid Färna och två i reviret vid Hedbyn. 

- Vi har haft två veckor med snö och länsstyrelsens inventering indikerar mycket mer varg än då beslutet att inte ha licensjakt fattades, säger Jägareförbundet i Västmanlands ordförande Emil Stolpe Nordin. 

Men länsstyrelsen i Västmanland beslutade att avslå Jägareförbundets begäran. Det blir alltså ingen licensjakt i Västmanland i vinter. 

Enligt naturvårdshandläggaren Tobias Hjortstråle beror det på att miniminivån på en föryngring per år för varg i Västmanland skulle riskeras vid licensjakt. 

- Det senaste faställda inventeringsresultatet från förra vintern är grund för vinterns jakt. För få valpkullar har fötts i Västmanland för att vi ska kunna fatta ett beslut om licensjakt, säger han. 

Inventeringen av varg pågår mellan 1 oktober och sista mars. Tobias Hjortstråle säger att länsstyrelsen inte kan fatta ett beslut om licensjakt utifrån vad som hittills framkommit av den. 

- Vi har börjat lägga årets pussel. Inget av det är kvalitetssäkrat så att vi vet något med bestämdhet. För att ta det avgörande licensjaktsbeslutet måste vi ha tillräckligt bra data.

Emil Stolpe Nordin berättar för FP på den tidiga måndagskvällen att Jägareförbundet Västmanland kommer att överklaga länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket. 

- Vi håller för fullt på att titta på att dra frågan till nästa instans, säger han. 

I de områden där licensjakt tillåtits får vargjakten hålla på som längst till 15 februari. 

Mer läsning

Annons