Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Skrik, slå i kastrullock och kasta saker mot den

”Skräm vargen rejält”, är länsstyrelsen uppmaning.Men på frågan om det är lagligt att skjuta den är svaret svårare att ge.

Annons

Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen, konstaterar att även om bilden är otydlig så ser han ingen anledning att tvivla på att det är en varg.

Vad ska man som fårägare göra i den här situationen?

– Skrämma vargen rejält!

Hur då?

– Skrik, gorma, slå i kastrullock, kasta saker mot den … Vargen ska veta att det är obehagligt att gå nära där.

Kommer den tillbaka?

– Förmodligen, men det är därför det är så viktigt att man skrämmer den ordentligt. Annars kommer den troligen komma närmare och närmare fårhagen.

Tobias Hjortstråle bedömer att det inte är ovanligt att varg kommer så här nära fårhagar. I Västmanland sker det förmodligen någon gång varje dygn. Däremot är det ovanligt att få det på bild.

Bästa sättet att skydda sig från varg, lo och björn, som är de rovdjur som rör sig i Västmanland, är att ha ett rovdjursavvisande stängsel. Men då är det viktigt att man håller rent under stängslet så att inte nedre tråden blir jordad. En varg som fått sig en ordentlig elkyss återvänder inte.

Hade fårägaren fått skjuta vargen?

– Jag kan varken svara ”ja” eller ”nej” på det. I det här fallet är det paragraf 28 (se faktaruta ovan) i jaktförordningen som gäller men det saknas prejudicerande fall.

Annons