Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lär mig snabbare av att få träffa svenskar”

Sitta ner och fika med en främling kan öppna upp en helt ny värld och vänskap. Det kan Naima Mohammed och Britt Åhlander intyga, som genom Språkcafét har lärt känna varandra.

Annons
Mohammed Khouzai, Maria Hedin, Chadi Zoiton, Nour Khouzai och Housam Khouzai samtalar över en fika.

Det skrattas och det mumsas fika inne i stora logen vid Hembygdsgården i Västanfors. Klockan är strax efter 19 denna tisdag.

Runt borden sitter gammal som ung och man som kvinna. Det talas om allt från musik till att någon vill ha hjälp med en svenskauppgift i skolan.

Det var Annette Nordlund, lärare i svenska som andra språk på NVU, som kom på idén att bilda ett språkcafé för att möjliggöra en träffpunkt för nysvenskar i Fagersta. Tillsammans med ABF, Arbetarnas bildningsförbund, kunde kaféet dra i gång.

– Det är ett avslappnat tillfälle att träffa människor man kanske inte annars skulle få chans att prata med. Och för våra nya invånare att få chansen att prata svenska med svensktalande, säger hon.

Nyblivna Fagerstabon Naima Mohammed tycker att initiativet är jättebra.

– Det är så mycket som man vill lära sig och som man kanske inte annars får veta om man inte känner några svenskar. Man kan fråga vilka frågor som helst. Innan jag lärde mig svenska tyckte jag det var väldigt svårt att vara i Sverige, men nu har jag fått lära mig och det går mycket lättare. Jag längtar efter dagen jag kan börjar jobba, säger hon.

Språkcafé varannan tisdag

NVU, Norra Västmanlands Utbildningsförbund och ABF, Arbetarnas Bildningsförbund anordnar varannan tisdag ett språkcafé för nyblivna Fagerstabor.

Alla som vill är välkomna att fika och umgås.

Nästa träff är i ABF-lokalen. Stationsvägen 12, den 6 oktober klockan 18-20.

Övriga träffar är 20 oktober, 3 november, 17 novemer, 1 december och 15 december.

Det bjuds på gratis fika.

Mer läsning

Annons