Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarläget inför skolstarten

Det råder lärarbrist i hela landet inför skolstart. Men nästan alla lärartjänster i norra länsdelen har tillsatts.

Annons
Rektorn på Centralskolan i Norberg, Niclas Olivensjö, har löst lärarbristen inför hösten. Här med delar av lärarkåren på skolan.

Det saknas över 5000 lärare inför årets skolstart i landet, enligt Arbetsförmedlingen. Mindre skolor på landsorten har svårast att rekrytera. Men norra länsdelen har lyckats bra med att tillsätta lärartjänster och färre och färre obehöriga lärare arbetar på skolorna.

FP har varit i kontakt med alla grundskolor i norra länsdelen och samtliga vittnar om den stora lärarbristen samt problem med att rekrytera behöriga lärare. Men ändrade rekryteringsstrategier och andra åtgärder har gjort att det generellt ser lite bättre ut.

Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg tillsatte den sista vakansen i onsdags.

– Vi har tidigare haft stora rekryteringsproblem. Men nu har vi, i stället för att försöka få lärare att flytta hit, satsat på att fortbilda de obehöriga som vi redan har. Vi har också tittat på de som redan bor i kommunen, som nu har sökt tjänster hos oss, säger rektor Stefan Horn.

Även Mariaskolan i Fagersta har tillsatt alla lärartjänster inför hösten.

– Det är svårt för alla skolor i omgivningen att få behöriga lärare. De som vi rekryterat innan sommaren är behöriga, men förändringar i personalsituationen under sommaren är omöjligt att göra något åt, konstaterar Lena Jansson, rektor.

Mariaskolans strategi för att locka behöriga lärare till sig är att ansöka om att bli övningsskola till Högskolan i Dalarna för att få praktikanter till skolan. Ansökan görs nu till hösten och kan träda i kraft nästa lärsårsstart.

På Risbroskolan är lärarkåren också fulltalig.

– Det har varit lättare i år, men fortfarande svårt. Det är inte många behöriga sökande per tjänst, förklarar rektorn Helene Blomgren.

Där har man förändrat arbetssituationen på skolan och på så vis lockat lärare från grannkommunerna. Mentorskapet har tagits bort. Det innebar särskilt ansvar för 10-15 elever för varje lärare. Lärarna har även fått minskad undervisningstid och mer tid för planering.

I Norberg har Centralskolan också lyckats fylla alla lärartjänster inför hösten. Ungefär 65 procent är behöriga. Bland resterande är det många som läser till lärare och snart är färdiga.

Norberg har, liksom andra, tagit emot ett stort antal flyktingar, vilket också påverkat Centralskolans verksamhet.

– Steg ett är att man inte ska stå utan någon hjälp alls och det gäller ju alla elever. Man får dra i alla trådar som finns, säger Niclas Olivensjö, rektor.

Per Olsskolan i Fagersta söker för närvarande två lärare för svenska som andraspråk.

– Vi har lite tentakler ute, men det kan även blir en fråga om omfördelning av befintlig personal, beroende på hur många som behöver komma till oss från Norrbygården, säger rektorn Kerstin Bergström Bylund.

Alla lärartjänster är tillsatta på Mariaskolan i Fagersta och endast en av cirka 35 lärare är obehörig.
Även Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg har anställt så att alla tjänster är tillsatta.
På Risbroskolan i Fagersta är lärarkåren fulltalig.
Annons