Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmande fick vänta på svar

Två män, 74 och 87 år gamla, omkom när bilen de färdades i kolliderade med ett tåg utanför Ängelsberg.

Annons
Olycksplats. SOS Alarm svarade inte direkt, berättar ett vittne för Fagersta-Posten. Men när larmet kom in var räddningstjänst och andra styrkor snabbt på plats.

Enligt vittnen var männen på väg ut för att se den stora skogsbrandens ödeläggelse när olyckan var framme. Ett vittne pratade med männen minuter innan kollisionen.

Männen, som färdades i en personbil, skulle köra över järnvägsövergången i Skommarbo när de missade att se passagerartåget som kom norrifrån. Olyckan inträffade vid 14-tiden på fredagen.

– Just nu vet vi inte varför de missade tåget. Det är en ganska öppen plats med bra skyltning. Vi får se vad utredningen visar, säger Martina Saghamre, befäl vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral.

Järnvägskorsningen saknar bommar, ljus- och ljudsignaler.

Två vittnen som FP pratar med har vistats i trakten drygt 30 år och aldrig tidigare upplevt någon olycka i korsningen.

– Jag såg när det hände och skrek rakt ut, säger kvinnan som inte vill stå med sitt namn i tidningen.

Hennes man kom för att se vad som hände och ringde genast 112. Då möttes han av ett förinspelat svar.

– Man förväntar sig att de ska svara, inte att man ska höra en röst som vid tre-fyra tillfällen säger ”vi svarar så fort vi kan” när man har andan i halsen och darrar som ett asplöv, säger mannen som inte vill stå med sitt namn i tidningen.

I samband med skogsbranden svarade SOS Alarm direkt, berättar han. Han har svårt att uppfatta hur länge han fick vänta denna gång.

Sverker Petersson på SOS Alarms pressjour och är medveten om att nödställda inte alltid kommer fram direkt till SOS Alarm.

– Vi har ett informationsmeddelande för att folk inte ska lägga på, då finns risken att man halkar tillbaka i kön om det är många som ringer, säger han.

SOS Alarm får in ungefär 3,5 miljoner samtal om året, i bland 500 på en gång.

– Jag kan förstå att man känner sig stressad och frustrerad. Men man ska följa det som sägs och inte lägga på, säger han.

Ett kvalitetsmått som bestämts är att SOS Alarm ska ha åtta sekunders väntan som mediantid.

– Men det innebär inte att alla samtal besvaras inom åtta sekunder, säger Sverker Petersson och tillägger att det skulle innebära enorma kostnader.

Troligt är att 74-åringen och 87-åringen avled direkt, även om det inte är fastställt. Männen, som var hemmahörande i Uppsalatrakten, beskrivs som bekanta. Deras anhöriga underrättades under kvällen med hjälp av Uppsalapolisen.

Tåget som kolliderade med bilen spårade ur, men lokföraren och de 24 passagerarna klarade sig utan skador. Passagerarna kunde sedan evakueras och bussas från platsen. Tåget var på väg från Ludvika till Västerås.

Under helgen var det stopp i tågtrafiken i båda riktningarna mellan Virsbo och Fagersta. Tågtrafiken beräknas vara i gång igen tidigt i dag, måndag.

Mer läsning

Annons