Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindgården får nytt liv efter branden

Platschefen: ”Det kommer landa på drygt 20 miljoner, om inte mer”

Annons
Gamla matsalen. Thomas Björn, platschef på Byggpartner i Dalarna AB, tillsammans med byggnadssnickaren Erik Ingvarsson och lärlingen Claes Olsson.

I mars förra året stod församlingshemmet Lindgården i brand. Verksamheten har sedan dess fått husera i bland annat Brukskyrkans lokaler. Nu har bygget med att återskapa hemmet påbörjats och planeras vara klart i maj 2015.

Turerna kring Lindgårdsbranden har varit många. Polisen uppgav i juni 2013 att det inte går att fastställa vad som var brandorsaken. Utredningen skulle därför läggas ned och ärendet skrivas av.

Men nya uppgifter visade sedan att det faktiskt gick att säga vad som hänt.

– Teknikerna är nu färdiga med sina analyser och protokoll och kan konstatera att branden är anlagd, sa Fagerstapolisen Carl-Gustav Johansson, i Fagersta-Posten förra hösten.

Det måste alltså ha varit en människa inblandad?

– Ja, det är inte något åsknedslag, elfel eller liknande, berättade han.

Branden förstörde inventarier och stora delar av byggnaden gick tyvärr inte att rädda. Räddningstjänsten kunde inte stoppa eldens framfart.

– Det största jobbet med att återskapa Lindgården anser jag redan är gjort, säger platschefen Thomas Björn från Byggpartner i Dalarna AB och syftar bland annat på saneringsarbetet.

Röklukten är helt borta och det stora vita skyddstältet har hjälpt växtligheten att ta sig in. I den gamla matsalen ger en stor grönskande klätterväxt liv åt det övrigt kalla betongklädda rummet.

– Jag har förstått att den här platsen betyder mycket för många och vi ska försöka bygga upp det så likt som möjligt, säger Thomas Björn.

Byggnadsföretaget har nu i två veckors tid arbetat med att återställa Lindgården till sitt forna jag. Nästa projekt blir att ta ner den gigantiska presenningen som täcker byggnaden.

– Nästa steg blir att riva ställningar och slita ner tältet för att hinna sätta tak innan vintern, säger Thomas Björn.

Byggpartner i Dalarna har tagit in fem av sina anställda och hyr in drygt 20 man till.

Känns det övermäktigt att hinna klart till maj?

– Nej, det här ska gå bra. Det värsta jobbet anser jag redan är gjort. Det här fixar vi. Det ska inte vara några problem, säger han.

Thomas Björn berättar att det kommer kosta drygt 20 miljoner att återställa, om inte mer.

– Det blir alltid lite tillägg på sånt som inte är beslutat än. El ska dras och nytt fläktrum, ventilation och dylikt, säger han.

Lindgårdskökets bas, Kerstin Långström, längtar efter att få återse alla lunchgäster när verksamheten drar i gång igen. Nu lagas maten till skolbarn och personal i en barack intill församlingshemmet.

– Det funkar bra här med, men jag längtar efter att få flytta in på Lindgården igen, säger hon.

Annons