Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig okunskap

När november inleddes hade hela 44 fotgängare omkommit i trafiken i Sverige.
En av anledningarna till att så många dött kan vara okunskap om zebralagen.

Annons

Antalet döda och skadade fotgängare är det högsta på flera år. Det meddelar försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande. Den 31 oktober hade alltså 44 fotgängare omkommit, vilket är mer än en fördubbling mot samma tid förra året då siffran var 21. Antalet skadade fotgängare är hittills 272.

Enligt en undersökning som If gjorde förra året så sker 30 procent av dessa olyckor vid obemannade övergångsställen.

– Våra studier har visat att just övergångsställen är särskilt farliga platser för fotgängare. Man skulle kunna tro att övergångsställen är en säker plats, men om folk inte känner till trafikreglerna kan effekten istället bli den motsatta, säger Iréne Isaksson-Hellman, trafikforskare vid If.

En annan undersökning visar nämligen att en stor del av trafikanterna inte känner till den så kallade zebralagen, alltså lagen som säger att bilister är skyldiga att släppa fram fotgängare vid övergångsställen. När 3 554 personer fick besvara frågan om fotgängare har företräde vid obevakade övergångsställen svarade tio procent ”nej” och fyra procent ”vet inte”. Det innebär att 14 procent av de tillfrågade inte kände till zebralagen.

– Att så många inte känner till zebralagen är allvarligt och det leder till olyckssituationer, säger Iréne Isaksson-Hellman.

Mer läsning

Annons