Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala Politiker får Gotlandsresa betald

På söndag drar politikerveckan i Almedalen igång. En påkostad vecka  som i flera medier kallats "jippo" och "firmafest för politiker". Flera av norra länsdelens politiker kommer att delta, och vissa får vistelsen betald av kommunens pengar. 

Annons

En gång om året samlas politiskt aktiva och intresserade i Visby för att delta i politikerveckan. En påkostad vecka som i flera medier kallats en firmafest och ett jippo. Gotland tur och retur plus boende kan för många bli en dyr historia. Nästa vecka anländer flera politiker från norra länsdelen, med sponsring från olika håll.

En av de som åker är Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson (V). Han menar att politikerveckan är en bra möjlighet att knyta kontakter som kan gynna Fagersta kommun.

– Vi fick ju Sparbanksstiftelsen att gå in med 1,2 miljoner för Tillväxtgruppen. Det är ett direkt resultat av att vi har knutit kontakter, säger han.

Att Almedalen skulle vara ett ”jippo” beror på deltagaren, menar han.

– Det blir vad man gör det till. Det finns säkert de som bara åker dit och festar loss, men det får de stå för.

Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S), kommer även hon att spendera flera dagar i Visby. Hon menar att det kan bli en firmafest för de som gör det till en sådan.

– Det finns säkert politiker som åker för att det ser det så men jag tror inte att dom är många. Min bild är att det absoluta flertalet jobbar väldigt hårt under Almedalsveckan.

Åsa Eriksson är en av flera politiker från Norberg som åker till Visby, boendet får hon betalt av Norbergs kommun.

– Jag åker dels i egenskap av kommunstyrelsens ordförande i Norberg, och dels i egenskap av en privatperson som är politiskt intresserad och som vill nätverka. Därför bekostar kommunen boende och jag betalar resan.

Vad kan Norbergs kommun få ut av din närvaro i Almedalen?

– Jag kan bidra med den lilla kommunens perspektiv i diskussioner. Jag kommer att åka från Visby med nya idéer och perspektiv som jag kommer att ha användning av som kommunalråd.

En annan politiker från Norberg som åker till Visby är Mattias Björlestrand (C), ledamot i kommunfullmäktige i Norberg. Han får resa, boende och mat betalt av kretsgruppen Norberg/Karbenning.

– Jag åker som kretsordförande för Norberg/Karbenning. Men även för att jag är med i en valkampanj.

Skinnskattebergs kommunalråd Lars Andersson kommer inte att delta i politikerveckan. Däremot kommer Tony Bölja, ledamot i kommunfullmäktige i Skinnskatteberg (S) att åka. Han bekostar allt själv då han åker som privatperson.

Annons