Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala politiker om nyvalet

SD-politikern: ”Jag kan förstå de människor som tycker att vi skapar lite oreda”.

Annons
Johan Henriksson är distriktsresurs för Sverigedemokraterna i Västmanland. Han sitter även i kommunfullmäktige i Fagersta.

Fagersta. Sverigedemokraterna valde att fälla den rödgröna regeringens budget på onsdagseftermiddagen. Nu blir det nyval i Sverige.

Johan Henriksson (SD), fullmäktigeledamot i Fagersta, står helt och hållet bakom partiets agerande - det vill säga att SD-ledamöterna röstade på Alliansens budgetförslag.

- Som jag ser det så är det Stefan Löfven som har gjort det här valet. Det är inget vi har något större ansvar i, säger Henriksson.

Han menar att problemet är att Socialdemokraterna bildade regering med Miljöpartiet. MP bedriver en alldeles för liberal invandringspolitik, enligt Henriksson.

Tycker du inte att SD har ett ansvar för att det blir kaotiskt nu?

- Alltså, jag kan förstå de människor som tycker att vi skapar lite oreda, men å andra sidan är det här det som våra distrikt vill och majoriteten av riksdagsgruppen vill, säger han.

Vad tror du om utgången i ett nyval?

- Ja, en 17-18 procent i ett nyval är inte att ta i, säger han.

Du tror att ni går framåt alltså?

-Jag tror att vi går framåt, ja, säger Johan Henriksson.

Moderaternas ledare i Fagersta, Jan Johansson, tycker att Alliansens budget var bäst och han anser att de borgerliga partierna agerat rätt i riksdagen.

- Vad ska man göra, vi har haft ett budgetförslag och då tycker jag det är riktigt att man står ut för det.

Jan Johansson är fundersam kring Sverigedemokraternas agerande.

- Det hade kanske varit lika illa om Alliansen suttit i regeringen. Man har väl ungefär samma synsätt när det gäller integration och så i de flesta partier. Och då hade väl kanske även våran budget rykt eftersom det var invandringen SD vände sig mot i första hand, säger Johansson.

Vad tror du om utgången i ett nyval?

- Det är en bra fråga. Jag tror att Löfven tänker att KD kommer hamna utanför, eftersom de har dåliga siffror. De andra borgerliga har gått lite bakåt, medan Moderaterna gått upp lite grann. Han ser kanske inte något större hot, men det ska man inte vara så säker på.

- Sen vet jag inte hur det här drabbar Miljöpartiet, det är också en viktigt bit. Vilka som är vinnare är svårt att säga. Det är likadant med Sverigedemokraterna, kommer de vinna på det här? Det är inte säkert, säger Jan Johansson.

Mer läsning

Annons