Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppistrenden fortsätter att växa

Sommar och loppisfynd är något som många förknippar med varandra. Intresset för att både sälja och köpa begagnade prylar ökar i hela landet.

Annons
Loppisen vid Oti lockar många besökare. Under lördagen fanns 37 försäljare på plats och sålde allsköns begagnade prylar.

Loppisar arrangeras på många håll och fynd kan hittas både vid grannens garageförsäljning och större offentliga loppmarknader. I Färna arrangerades en mindre loppis under lördagen där besökarna kunde fynda allt från tyger till verktyg.

– Vi har rensat lite i sommarstugan eftersom vi behöver mer utrymme, berättar Andreas Ullin som stod och sålde vid ett av borden.

Fyndsugna var Elin Höög och hennes mamma Malin som besökte loppisen tillsammans med mormor Eva-Britt Moström Holm.

– Vi letar inte efter något speciellt i dag, men Elin vill gärna ha något till lekstugan, berättar Malin.

Även i Fagersta kunde man fynda under lördagen när den populära lördagsloppisen arrangerades vid Oti. Både parkeringen och vägarna kring korsningen fylldes med bilar och närmare 40 olika försäljare fanns på plats med olika prylar.

– Loppis känns större och större med åren. Man ser allt fler loppisar och jag tycker att det blivit större efterfrågan på försäljningsplatserna för varje år, säger Linnea Schilström som jobbar i butiken vid Oti som arrangerar loppmarknaden.

Den ökande trenden med begagnathandel har en positiv påverkan på den övriga handeln, det menar Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk handel.

– Går det bra för handeln går det bra för loppisarna. Det hänger ganska nära ihop, köper du något nytt så säljer du det gamla. Loppisar är ingenting som hotar handeln som helhet, snarare bidrar det med någon form av konsumtionslust.

Varför har det blivit så populärt att köpa begagnade saker?

– Vi har en prismedveten konsument idag, det handlar mycket om priset, det kan vara ena delen. Men jag tror mer att det hänger ihop med trenden. För en tid sedan var det lite sunkigt att handla på loppis men i dag är det smart och roligt. På loppmarknaderna kan man hitta varor med själ som jag tror kan värdesättas på andra sätt. Man ska inte underskatta människors önskan att fynda. Det finns ett värde när man hittar sin grej.

Annons