Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF: Bönder använder mindre vatten: "Många har varit väl rustade för en torrperiod"

Trots torka och låga grundvattennivåer så klarar sig lantbruken relativt bra vilket beror på successiv minskning av vattenanvändning. Det skriver Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Annons

Uteblivet regn och låga grundvattennivåer ställer till problem i många delar av landet. Enligt LRF så har det svenska jordbruket effektiviserat sin användning av vatten, och i dag ska jordbruket endast stå för tre procent av den totala vattenanvändningen i landet.

– Lantbruksföretagarna har arbetat framgångsrikt med att investera i dammar för att kunna ta hand om vintrarnas regnvatten. Det gör att många bönder varit väl rustade för en torrperiod som den här torra sommaren, säger Markus Hoffman, vattenexpert på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

På 20 år (mellan 1990-2010) minskade jordbruket vattenanvändningen från 4,7 procent till 3 procent av totalkonsumtionen. Jordbrukets vattenanvändning omfattar då vatten från enskilda vattentäkter för bevattning av grödor och vatten för djurhållning.

– Den svenskabevattningseffektiviteten är hög. Cirka 80 procent av det tillförda vattnet upp direkt av grödorna och spillet av vatten på väg till grödan är lågt. Det gör svensk växtodling till en av de mest vatteneffektiva i världen, säger Markus Hoffman.

Annons