Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad dag för eldbekämparna

Men branden är inte under kontroll och än är det högst oklart när evakuerade kan få återvända till sina hem.

Annons
Under torsdagen inriktade sig räddningsorganisationen på att bekämpa elden på den östra flanken. Det vill säga hela östra sidan av brandområdet mot Västerfärnebo och Sala.

Angelica Runqvist, pressinformatör för räddningsinsatsen, svarar på Fagersta-Postens frågor.

Hur har dagen varit för brandbekämpningen?

- Det har varit en bra dag. De tidigare lagda begränsningslinjerna håller fortfarande, vilket betyder att elden inte har spridit sig ytterligare. Det man ser med blotta ögat är att branden är släckt i ganska så stora områden. Men man ska komma ihåg att det ligger och glöder under marken. Sen finns det fortfarande områden där det brinner öppet också.

Vad beror det på att dagen har varit lyckad?

- Det är dels att man kunnat behållt linjerna och dels att flygresurserna kunnat jobba i fjorton timmar med att dumpa vatten och hjälpa till i släckningsarbetet. Det får man säga är en bra dag.

Har branden blivit större eller mindre under torsdagen?

- Det är fortfarande samma brandområde som gäller.

Så den är snarare oförändrad?

- Ja, säger hon.

Är branden under kontroll?

- Nej, det är viktigt att komma ihåg att den inte är under kontroll och det är fortfarande farligt att vistas i området.

Var är det tillåtet för evakuerade att återvända?

- Det är fortfarande bara i centrala Gammelby där man har släppt på förbudet. Men de restriktioner man lade i går morse (läs onsdag) gäller fortfarande där. Man ska omedelbart kunna evakuera och man får inte ta med sig sina djur tillbaka. Information om omedelbar evakuering kommer via radio Västmanland.

Vet du när andra evakuerade kan få återvända?

- Nej, nu klockan 23 är det ett stabsmöte och då tittar man på det. Sedan gör man en bedömning efter natten, klockan sex i morgon bitti har man ett bedömningsmöte. Men som det ser ut nu finns det inget beslut på att häva något av evakueringsområdena, säger hon.

Hur går informationen ut om evakuerade får besked om att de kan återvända?

- Det kommer vara via länsstyrelsens informationskanaler. På grund av trycket på länsstyrelsens webbplats använder man sig nu av krisinformation.se för senaste nytt. Där kommer information att läggas ut, på länsstyrelsens sociala medier och så kommer man att ta media till hjälp för att sprida informationen, säger hon.

Vet ni något mer om skadorna?

- Man har gjort överflygningar med helikopter över brandområdet. Då ser man att det finns relativt stora områden som inte har brunnit. Men man har observerat ett antal fastigheter som har brunnit och ett antal fordon. Fast det går inte att säga något exakt antal eller exakt var det är eller vems hus det är, säger hon.

Är det fortfarande så att samhällena längs väg 668 bevakas av särskilda grupper?

- Ja, det stämmer bra, säger hon. 

Hur är det med evakueringshotet mot Norberg. Är det fortfarande svalt?

- Ja, det finns inget hot mot Norberg. Just nu, kan jag tillägga.

Finns det något annat hot om ytterligare evakuering för tillfället?

- Nej, det gör det inte.

Hur ser ni på läget inför fredagen?

- Det primära är att fortsätta släckningsarbetet, se till att hålla begränsningslinjerna och se till att kunna utnyttja flygresurserna så mycket som möjligt, säger Angelica Runqvist.

Mer läsning

Annons