Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mali pratade sig till språket

Mali Aldin Mjednaddaf talar svenska efter lite mer än ett halvår. Mycket tack vare att han fick praktik på Klockargårdens i Norberg – en synnerligen pratglad arbetsplats.

Annons
Mali Aldin Mjednaddaf, Håkan Wallin och Mimmi Wallin fixar med etiketter.

Klockan tio är det dags för förmiddagsfikat på Klockargårdens och personalen pratar om ditten och datten. Den familjära stämningen, ett långt bord i fikarummet gör att alla sitter tillsammans, har gjort att Mali Aldin Mjednaddaf snabbt blivit en i gänget.

Det har också hans språkkunskaper hjälpt till med.

– Jag skulle nog säga att 60 till 70 procent av all svenska jag lärt mig har jag lärt mig här, säger Mali Aldin Mjednaddaf.

Han kom till Sverige för lite mer än ett år sedan. Vid årsskiftet kom han i kontakt med en lärare som gav honom lästips för att lära sig svenska. På Youtube hittade han ”lär-dig-svenska”-klipp samt att hjälpsam personal på Klackbergsgården tog sig tid att prata med honom vilket gav honom en start.

Men språk måste användas för att läras. När han fick praktik på Klockargårdens i maj gick det undan.

– Jag har aldrig sett någon lära sig språket så snabbt som han, säger Mimmi Wallin, anställd på Klockargårdens.

Mali har också en fördel av att han har en god engelska som han kan falla tillbaka på sedan han studerade till läkare i Syrien. Men det är sällan han behöver det.

Mali var bland toppstudenterna på sin utbildning i Syrien, berättar Klockargårdens ägare Helene Wallin. Men situationen för honom blev ohållbar när våldsamheterna eskalerade och han flydde först till Egypten i hopp om att slutföra sin utbildning där.

Men han fick inte studera där. Han sökte till utbildningar i Jordanien, Libanon och Saudiarabien men fick nej.

Det höll på att lösa sig ändå. Han fick stipendium för att studera i USA. Men det amerikanska migrationsverket sa nej.

– Då kändes det hopplöst för mitt pass höll på att bli för gammalt.

Han bestämde sig likt som många av hans landsmän att ta sjövägen till Europa. Efter sju dagar i en gammal liten båt tillsammans med 200-250 flyktingar kom han till Italien och kunde därifrån ta tåg till Sverige.

– De två sista dagarna i båten tog maten och vattnet slut. Jag har försökt glömma för jag skulle aldrig göra om båtresan, säger han.

Planen härnäst är att skaffa lägenhet och framför allt få en folkbokföringsadress. Därefter tänker han att tenta av SFI:n för att kunna söka till läkarutbildningen så fort som möjligt.

– Jag har kontakt med en kvinna som arbetar på universitetet i Uppsala och hon har hjälpt mig mycket, säger Mali.

– Jag tycker om att jobba med äldre och jag vill rikta in mig på det som läkare.

FP skriver om flyktingkrisen

I veckan har FP skrivit olika artiklar som berör den flyktingkris som pågår.

I måndags berättade vi om syriske Ali, som egentligen heter något annat, som lever under dödshot och tvingats fly till Sverige och Fagersta.

I onsdags berättade vi om syriske Mohammed Hassani som flytt till Fagersta och saknar sin familj.

Under #FPmedmänniska hoppas Fagersta-Posten att boende i norra länsdelen som reflekterar kring flyktingkrisen eller har en historia att berätta i ämnet, vill dela med sig på sociala medier.

Mer läsning

Annons