Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många förlorar sin Iphone just nu

När det släpps en ny Iphone är det fler än vanligt som får sin gamla telefon stulen. Då drar försäkringsbolagen öronen åt sig.

Annons

I förra veckan släpptes en ny modell av mobiltelefonen Iphone. När Apples nya telefon lanseras får försäkringsbolagen ta hand om fler ärenden från folk som fått sin gamla telefon stulen eller haft sönder den.

– Det finns en tendens att man utnyttjar sin försäkring lite mer än man borde när en ny telefon släpps, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på Länsförsäkringar.

– Man kan förvänta sig en hårdare granskning om ens Iphone går sönder just nu, vi kommer inte att göra några snabbregleringar per telefon. Alla dokument ska skickas in så att vi kan granska dem, säger Ann Hassel Tano.

För de flesta blir det billigast i längden att ha en så kallad drulleförsäkring kopplad till hemförsäkringen. Både telefonoperatörerna och butikerna som säljer mobiler erbjuder också försäkringar om din telefon skulle bli stulen eller gå sönder, men då får du teckna en ny försäkring för varje pryl. Operatörernas försäkringar är ofta extra dyra om man köper Iphone.

– Försäkringsbolaget som vi samarbetar med tittar ju på sin statistik och sätter ett pris utifrån det. Iphone är en dyrare telefon som kanske förekommer oftare i försäkringsärenden, säger Hans G Larsson på Telia.

Hos polisen i Västmanland ligger antalet stulna Iphones på 10–15 stycken i veckan, men förra veckan anmälde 44 personer att de blivit av med telefonen.

– Vi utgår inte från att det rör sig om bedrägerier, säger Johanna von Wowern på polisen.

Kerstin Säthil

Annons