Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kvinnor vägrar bli chef

Fler kvinnor än män kan aldrig någonsin tänka sig att bli chef. Men de kvinnliga cheferna är både rakare i kommunikationen och bättre på att ställa krav, visar en ny undersökning.

Annons

Manpower har tillsammans med forskningsföretaget Kairos Future gjort en undersökning om svenskarnas syn på ledarskap. 8 000 arbetande svenskar har fått svara på frågor som rör ämnet.

- Vi kan konstatera att det är svårt att rekrytera chefer redan i dag i Sverige och enligt denna undersökning är det en låg andel som vill bli chefer, framför allt bland kvinnor, säger Peter Lundahl, VD för Manpower group Sweden.

I undersökningen får de som kan tänka sig att bli chef någon gång i livet svara på vad som skulle motivera dem till att ta jobbet.

Att få en bra coach eller mentor är en sådan motivationsfaktor. Många tycker även att det är motiverande om man blir ombedd att söka tjänsten. Och att man får ett rejält lönelyft.

- Vi som företagsledare måste nu aktivt motivera lämpliga personer att bli chefer, säger Peter Lundhal.

Undersökningen visar en generell skillnad i synen på ledarskap mellan män och kvinnor. Framför allt så skulle 40 procent av kvinnorna aldrig kunna tänkta sig att bli chef. Bland männen är andelen 29 procent.

Skillnader i manligt och kvinnligt ledarskap är enligt undersökningen att män är bättre på att utmana gamla tankesätt, medan kvinnor alltså är rakare i kommunikationen och ställer högre krav.

Mer läsning

Annons