Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Många luras att köpa en skrothög”

Många trafikfarliga bilar rullar på våra vägar – utan att vi vet om det. Det varnar försäkringsbolaget If för i ett pressmeddelande.

Annons

Det handlar om ett större antal av de tusentals bilarna som köps från utlandet. Det finns nämligen en risk att dessa bilar är skrotade innan de förs in i Sverige där de får ”nytt liv”. Det kan exempelvis handla om bilar som blivit dränkta i översvämningar eller som har svåra – men osynliga – krockskador. Enligt pressmeddelandet händer det att bilar först importeras till ett annat EU-land och därefter till Sverige. Det gör att man inte undersöker bilen så noggrant som man borde göra.

– Många bilköpare luras att köpa en skrothög. Det är lätt att bli förblindad av möjligheten att köpa en lyxbil till bra pris. I själva verket går man på en rejäl blåsning, då bilen bara är värd en bråkdel och blir omöjlig att sälja, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Försäkringsbolaget tycker inregistreringen bör införa speciella besiktningsstationer med specialkunskap på området.

– Det behövs mer noggranna kontroller som även ser vilken identitet bilen egentligen har. En del av de skrotade bilarnas identiteter används till att ”tvätta” stulna bilar, säger Göran Kellner.

Mer läsning

Annons