Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många regler för sommarjobbare

Under sommarmånaderna finns det många skollediga ungdomar ute på olika arbetsplatser. Men sommarjobben omgärdas av en mängd regler som alla bör känna till.

Annons

Det finns till exempel regler för arbetstider och arbetsuppgifter. Arbetsmiljöverket är den myndighet som ansvarar för att företagen som anställer sommarjobbande ungdomar följer de lagar och regler som finns.

Beträffande arbetstiderna gäller följande:

• Du som är under 13 år får inte jobba alls.

• Du som är 13-14 år får jobba högst sju timmar per dag och högst 35 timmar i veckan. Dock inte mellan klockan 20 och 06. Du ska ha minst 30 minuters rast om du jobbar mer än fyra och en halv timme.

• Du som är 13-14 år ska också vara ledig minst 14 timmar i sträck varje dygn och minst 36 timmar i sträck varje vecka. Du ska vara ledig minst fyra veckor i sträck på sommaren.

• Du som är 15 år får jobba högst åtta timmar per dag och högst 40 timmar i veckan. I övrigt gäller samma regler som för 13-14-åringar.

• Du som är 16-17 år får inte jobba mellan klockan 22 och 06 eller klockan 23 och 07. Du ska också vara ledig minst tolv timmar i sträck varje dygn. I övrigt gäller samma regler som för 15-åringar.

• Du som är 18 år eller mer ska jobba högst 40 timmar per vecka i ordinarie arbetstid. I vissa fall är det tillåtet med övertid utöver den ordinarie arbetstiden. Du har rätt att vara ledig mellan klockan 24 och 05 och du har rätt att vara ledig 36 timmar i sträck varje vecka. Om facket och arbetsgivaren sluter kollektivavtal kan de ha kommit överens om andra regler.

Beträffande arbetsuppgifterna gäller följande:

• Om du går i grundskolan och är 13-15 år får du ha ett lätt och riskfritt arbete. Det kan till exempel vara ett enkelt kontorsarbete, ett lättare arbete i affär, som att plocka upp och märka varor, ett lättare restaurangarbete, som att plocka brickor, eller ett lättare trädgårdsarbete. Om du fyllt 15 år kan du få köra motorgräsklippare på plan mark.

• Du som är 16-18 år och har gått ut grundskolan får ha ett normalt jobb som inte innebär att du utsätter dig för risker. Riskfyllda arbeten kan till exempel vara arbeten på hög höjd eller med djur, motorredskap och farliga ämnen.

• Alla sommarjobbare ska också ha en handledare på arbetet som ger utbildning och handledning som behövs för att klara arbetet.

Mer läsning

Annons