Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga väljer bort p-piller

Allt fler unga väljer bort p-piller av rädsla för biverkningar. ”Den vanligaste anledningen som vi hör är att de är rädda för viktökning, tyvärr”, säger Mia Låås, barnmorska på UM, ungdomsmottagningen i Fagersta.

Annons
”Vi har alltid samtal med våra patienter innan det bestäms vilket preventivmedel som passar just den enskilda individen. Sedan följs det upp med ytterligare samtal”, säger Mia Låås, barnmorska på Ungdomsmottagningen i Fagersta.

I år fyller p-pillret 50 år. Det som från början var revolutionerande och gav kvinnan större kontroll över sin sexualitet går i dag en annan trend till mötes.

Flera kvinnor väljer att ha oskyddat sex och samtidigt visar statistik från Socialstyrelsen att allt fler unga väljer bort p-piller.

– Att förlita sig på säkra perioder, som det kallas, är ingenting som vi rekommenderar över huvud taget. Många har inte regelbunden mens och har heller inte lärt känna sin kropp ordentligt, säger Mia Låås, barnmorska på ungdomsmottagningen i Fagersta.

I Västmanland syns sedan 2006 en markant minskad användning av p-piller i åldrarna 15 till 24 år. Den främsta orsaken är en rädsla för hormoner.

– Hos oss är fortfarande p-piller det vanligaste preventivmedlet som unga väljer. Men allt fler väljer andra alternativ som ett förstahandsval, exempelvis spiral eller p-stav, säger Mia Låås, barnmorska på ungdomsmottagningen i Fagersta.

Mia Låås får ofta höra från samtal med unga kvinnor att de är rädda för att gå upp i vikt av p-piller och oroliga för att tillsätta hormoner.

–  När jag har de här första preventivmedelsamtalen så berättar och talar jag om vilka olika preventivmedel som finns. Och någonting som passar den ena kanske inte passar den andra. Att välja en variant som ens kompis har kanske inte passar just dig. Man måste alltid utgå från individen, säger hon.

I frågan om blodproppar är det en väldigt liten grupp som löper en ökad risk.

– Det finns ofta ärftlighet eller sjukdomar som man kanske inte har tagit upp med läkaren som förskrivit, säger Mia Låås och fortsätter:

– Man får väga nyttan med riskerna. Och oftast så väger nyttan mer än riskerna. Det finns många positiva effekter med p-piller, exempelvis minskade menssmärtor och har man problem med akne kan även det bli bättre, säger hon.

För dem som skräms av hormoner i preventivmedel finns alternativ till det också.

– Det finns bland annat kopparspiral som inte innehåller några hormoner. Men hormonerna är inte främmande för kroppen utan är två konstgjorda ämnen som liknar kvinnans egna hormoner, östrogen och gulkroppshormonet, säger Mia Låås.

Det undre livet. ”Killar lär sig tidigt att utforska sitt könsorgan medan det bland tjejer kanske är mer tabubelagt”, säger Mia Låås, barnmorska på ungdomsmottagningen.
Många alternativ. Förutom p-piller och kondom finns det en hel uppsjö av preventivmedel. Spiral är en av alternativen.

P-pillrets för- och nackdelar

Du kan känna av humörsvängningar och nedstämdhet när du börjar med p-piller, men det är svårt att veta om det beror på p-pillret. Därför är det viktigt att ha en dialog med din barnmorska.

Att du skulle gå upp i vikt av att äta p-piller är inte sant. Däremot kan du få en ökad aptit, vilket kan bidra till viktökning.

Biverkningarna kommer under invänjningsperioden, cirka tre månader, med vissa piller kan det ta längre tid. Men upplever du problem ska du kontakta din barnmorska och be om stöd.

P-pillret har fördelar. Förutom att garantera skydd (när det används korrekt) mot graviditet, får du kontroll över din mens.

Du kan få mindre mensvärk.

Även aknebesvär kan förbättras.

Dessutom löper du mindre risk att få äggstockscancer och livmodercancer.

Källa: Landstinget Västmanland

Annons