Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångkulturellt tema  för ökad förståelse

Häromdagen anordnades en värdegrundsdag på Alfaskolan. Somalisk dans, frågesport och filmvisning var några av de saker som eleverna fick delta i under dagens tema: en mångkulturell skola, precis som Alfaskolan är.

Annons
Amanda Turunen, Louise Persson, Emma Kristensen, Casper Bäckström-Skog och Hannes Vesterlund hade alla ett glatt humör under Alfaskolans mångkulturella dag.

FAGERSTA. En tredjedel av Alfaskolans elever kommer från en annan kultur, därför tyckte skolans Trygghetsgrupp att en hel dag skulle ägnas åt temat: en mångkulturell skola. Temadagen som pågick hela tisdagen var en av de värdegrundsdagar som arrangeras två gånger om året, för att lära elever hur man ska behandla varandra.

Målet med dagen var att ge skolans barn och vuxna förståelse för varför man flytt sitt hemland, hur det är att vara barn/ungdom i andra länder, samt skillnader mellan pojkar och flickor kulturellt sett.

Tre elever med en annan kultur från Brinellskolan besökte Alfaskolan för att berätta för femteklassarna om sin uppväxt och hur det var att flytta till Sverige.

– Det var en kille från Afghanistan och två från Somalia, de var otroligt duktiga på att berätta och de fick verkligen eleverna att lyssna, berättar Berit Keskitalo som är lärare på Alfaskolan.

Hon tycker att temadagen blev en succé.

– Det har varit jättelyckat. Jag har själv fått lära mig saker, säger hon.

Temadagen avslutade alla årskurser tillsammans med att prova dans från olika kulturer.

Fagersta folkdansgille var först ut och värmde upp skolans elever och vuxna. Därefter dansades det polka som sedan övergick till somalisk dans och avslutades med rörelser till arabiska toner. Alltihop instruerat av representanter från de olika kulturerna.

Skolkören framförde låtar om vänskap och stämningen var på topp.

–Det är viktigt att vi har en sådan här dag eftersom vi är en mångkulturell skola. Det är roligt för barnen att vi tar del av deras kultur här i skolan och får lära oss mer om det, säger Monica Bergström som representerar Trygghetsgruppen på Alfaskolan.

ELIN WAHLSTEN

Mer läsning

Annons