Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Masarnas matcher – en tradition i sommar

Att besöka Avesta motorstadion under sommarhalvåret har många Avestabor gjort. För vissa är Masarna en viktig del av sommaren.

Annons
Masarnas hemmasupportrar visar sitt stöd när hemmalaget presenteras innan matchen mot Indianerna.

Det är inte ofta som det är trafikstockning på riksväg 70 utanför Avesta. Men när Masarna speedway har hemmamatch brukar framkomligheten minska avsevärt. Hundratals fordon, både bilar och motorcyklar trängs för att få plats på parkeringen utanför Avesta motorstadion.

Just den här dagen ska Masarna köra mot stjärnorna i Indianerna från Kumla med bland annat Antonio Lindbäck från Avesta. Som vanligt är familjen Lundquist på plats för att heja fram hemmalaget.

– Det här är en familjefest, en folkfest och en Avestafest. Fler borde gå på speedway för det är så jäkla kul, säger Jeannie Lundquist.

Hon och hennes familj är ett exempel på att frivilliga engagerar sig och hjälper till när det körs speedway i Avesta.

Tre av Jeannies söner, Aleks, Isak och Hamzah, kör alla för Masarnas ungdomslag och brukar även hjälpa till att ta betalt för parkeringen när A-laget tävlar.

– Aleks var på prova-på-dag för sex år sedan, efter det var han här i ett år och provade på att köra lite. Året efter ville Isak också prova på och efter det började de köra på allvar, berättar Jeannie Lundquist.

Hennes familj ställer sig alltid i närheten av depån där förarna tar hand om sina motorcyklar och laddar för att köra sina heat. Ljudnivån är hög från motorerna. Härifrån hejar Jeannie och hennes familj fram Masarnas åkare.

– Jag vet inte varför vi står just här. Det har bara blivit så. Du ska se när matchen börjar, då hoppar och skriker barnen, förklarar Jeannie Lundquist.

Under matcherna hörs Håkan Bängs röst. Han jobbar som speaker, är ordförande i föreningen och har länge följt Masarna. Han tror att det finns ett stort intresse för speedway –både i Avesta och på andra ställen.

– Folk kommer på speedway och intresset ligger latent här i Avesta och det finns ett stort speedwayintresse i Västerås till exempel. Många varvar med att åka till Eskilstuna för att titta på Smederna och till oss för att se Masarna, säger Håkan Bängs.

Under glansdagarna vid millennieskiftet, när Tony Rickardsson körde, kunde det komma omkring 10 000 personer till matcherna. Men Masarna har lockat mycket publik tidigare än så.

– Vi har alltid haft mycket publik även om det gått upp och ned. Det började med publikboom tidigt 1950-tal när det var 5 000-6 000 på tävlingarna. Det höll i sig några år. Vi har haft ett par tusen när vi körde på Avestavallen trots att vi körde i andra divisionen, berättar Håkan Bängs.

Innan match är det långa köer in till motorstadion.
Jeannie Lundquist och hennes familj går alltid på Masarnas matcher. De ställer sig alltid i närheten av depån när de hejar fram sitt lag.
När en femetta körts in av Leon Madsen och Ludvig Lindgren, när lagets förare kommit etta och tvåa i ett heat, firas poängen med segervarv.

1947 kördes den första speedway-lagmatchen i Sverige

Den 3 oktober 1947 genomfördes den första lagmatchen i speedway i Sverige. Matchen gick i Norrköping där ett Stockholmslag slog övriga Sverige.

Arne ”Vargfar” Bergström och Carl-Gustav ”Pompe” Ringblom hade tillsammans tagit sig till England för att studera sporten och tagit med sig den hem.

Masarna var från början en gren under Folkare MK och fick sin första hemmabana i Nordanö i oktober 1948. 1969 började laget köra sina matcher på Avestavallen och det var först tio år senare, 1979, som Masarna flyttade in i Avesta motorstadion i Brovallen.

Sedan 1948 har Masarna tagit hem ett SM-guld, år 2000.

Källor: Aftonbladet och Masarna.nu

Mer läsning

Annons