Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar ska hålla kvar sjuksköterskor

De två politiska blocken i länets landsting var eniga om att satsa på sjuksköterskor. Frågan var vem som ska ta åt sig äran.

Annons
Både Alliansen och den rödgröna majoriteten i landstinget har enats om att vika 30 miljoner kronor för att höja personalens löner, bland annat för sjuksköterskor.

I veckan beslutade landstingsfullmäktige om de sista delarna i budgeten för främst nästa år. Debatten handlade mest om satsningen på personalens löner.

Budgivningen om ”krispengar” som i första hand ska locka sjuksköterskor att stanna i länet slutade med enighet om 30 miljoner kronor för 2015. Landstings-alliansen menade att man varit drivande i frågan.

– Det är tur att ni i majoriteten har en opposition som jobbar långsiktigt och lägger skarpa förslag, sade Tomas Högström (M) som helst velat se satsningar även för 2016 och 2017.

Denise Nordström (S) pekade på konsekvensen av att regeringen inte fick igenom sin budget vilket gör att Mälardalens högskola inte får fler utbildningsplatser:

– Högskolan förser oss medsjuksköterskor och andra medicinskt utbildade.

Alliansen ville slopa ombyggnationen av bland annat entrén. Denise Nordström (S) framhöll att det underlättar för både patienter och personal.

– Det handlar inte bara om fernissa och uppsnyggning. Det är mycket större än så.

Maria Andersson Liljedahl (SD) gjorde bara ett kort inlägg i budgetdebatten. Hon tyckte att det var ”pinsamt” att partiet saknade kunskaper för att kunna lägga ett eget förslag.

Mer läsning

Annons