Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mersmak hos nyanlända efter premiärlektion

Norbergs- och Fagerstabaserade UF-företaget Integrera mera höll i förra veckan sin första lektion för nyanlända ungdomar.

Annons
Integrera meras lektion i förra veckan var intressant, tycker Rahmanullah Habib (röd tröja). ”Det om ambulansen och polisen var nytt för mig”, säger han.

Integrera mera skapar lektioner för att göra det lättare att få in nyanlända i samhället. Tisdagens premiärlektion berörde bland annat Sveriges grundlagar, sjukvård och polisväsende.

– Det är bra att känna till hur det går till i det svenska samhället. Jag tror det blir lättare att komma in i samhället om man kan reglerna, säger Abdollah Khavari, en av det tiotal nyanlända som deltog i tisdags.

Det har varit mycket arbete innan de äntligen kunde komma igång, berättar Gustav Alé Svensson, som är vd i Integrera mera.

– Det är jättekul att vara igång. Vi har hållit på sedan i augusti, och ringt integrationsenheten i Norberg, kommunalrådet och andra politiker. Det är mycket jobb för att det ska fungera.

UF-företagandet är en del i en företagarkurs på ekonomiprogrammet på Brinellskolan som grundarna går. Målet är att företaget ska vara vinstdrivande, men själva undervisningen för nyanlända känns bra, tycker Gustav Alé Svensson.

– Det känns jättebra och det här ökar även kontakt-ytorna mellan svenskar och nyanlända. Det bidrar till att minska grupperingar och utanförskap, säger han.

I mars kommer Integrera mera att hålla sin första lektion i Fagersta.

Mer läsning

Annons