Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meteorologens dom över julivädret

Ibland kan vi vanliga människor uppleva vädret som sämre än det verkligen är. Men på Foreca kan man bekräfta det vi alla redan tänkt, juli har varit väldigt regnigt.

Annons

Norra länet. Sommaren har inte bjudit på det vädret som många såg fram emot. Solen har gömt ofta gömt sig bakom molnen. Och i gräset har det varit svårt att avgöra vad som är morgondagg och dagens regn.

Ofta har vi en negativ bild av vädret som inte stämmer med hur det faktiskt är. Men för juli har vi fakta med oss.

– Vi kan se att det har varit 150-200 procent mer regn under juli än normalt. Folks upplevelser stämmer med fakta, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Enligt väderstationen i Sala har det fallit 74 millimeter regn under juli. Men att det har varit svalare än vanligt är svårare att visa med fakta. Medeltemperaturen har bar varit någon decimal under lägre.

– Det kan beror på att det har varit molnigt. Då har nätterna blivit hyfsat varma. Det kan ha hållit upp medeltemperaturen, säger Ian Engblom.

Det var också varmt och soligt väder i början av månaden. Något som kan ha haft inverkan på medeltemperaturen.

Under den här vecka kommer varm luft tryckas upp från medelhavsområdet. Något som kommer märkas i södra Skandinavien. Frågan är om värmen kommer orka upp till de norra länsdelarna.

Annons