Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket vädjar - men kommunerna avvaktar

Migrationsverket vädjar om evakueringsplatser för flyktingar i norra länsdelen.

Annons
Kan bli boende. Training Camp vid Fagerstahallen kan bli aktuell som tillfälligt boende för flyktingar. Det är en av lokalerna som har inventerats. Men inget beslut är fattat än.

I en skrivelse daterad 13 november ber Migrationsverket kommunerna i region Mitt, där Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg ingår, om att ställa i ordning 40 av de så kallade evakueringsplatserna per kommun.

Det kan bland annat handla om gymnastikhallar.

Men ingen av kommunerna i norra länsdelen kommer i dagsläget att ställa i ordning 40 platser.

– Vi har valt att invänta vidare besked innan vi tar ställning, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.

Han menar att Fagersta bland annat ska invänta det länsövergripande integrationsrådet i Västerås 25 november innan kommunen beslutar om evakueringsplatser.

– Vi måste försöka ta in vad som händer och sker i andra kommuner, säger Wallsten.

Norberg tillhör de kommuner som har tagit emot flest flyktingar. I dagsläget kommer inga evakueringsplatser att aktiveras där.

– Mitt besked till Migrationsverket är att det inte är aktuellt innan alla offentliga lokaler i länet, som är möjliga, redan används. Så är det inte i dag, säger Åsa Eriksson.

I Skinnskatteberg har evakueringsplatserna i Riddarhyttans skola precis avvecklats. Politikerna kommer i januari att ta ställning till om evakueringsplatser ska användas igen.

”Det är en vädjan om hjälp”

Det finns totalt 4 700 evakueringsplatser i dag, varav 1 200 i region Mitt. Enligt Migrationsverket behövs ytterligare 20 000 platser.

Myndigheten ber nu kommunerna i region Mitt att ställa i ordning 40 platser per kommun.

”Det är en vädjan om hjälp. Vi kan inte tvinga kommuner att ta fram platser”, säger Johanna Wilestedt, regional beredskapssamordnare, Migrationsverket.

Mer läsning

Annons