Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket vill minska antalet asylsökande i Norberg

Migrationsverket gick idag ut med att de kommer ändra villkor i pågående upphandling av boendeplatser så att färre asylsökande kommer till Norberg.

Annons

Migrationsverket berättade detta tidigare för leverantörer av asylboenden. I ett pressmeddelande säger Magnus Rodin, chef för region Mitt, Migrationsverket, att beslutet kommer efter att de lyssnat in den debatt som varit i offentligheten.

– Vår avsikt är att färre nyanlända asylsökande ska bo där. De asylsökande som redan bor i Norberg kommer att flytta ut allteftersom de får beslut i sina ärenden, säger Magnus Rodin.

Men om behovet av platser skulle kraftigt stiga så utesluter han inte att boendeplatserna i Norberg ändå används.

Migrationsverket har beräknat ett riktmärke för hur många asylsökande per 1000 invånare som är rimligt att ha för att alla ska ha någonstans att bo och visa hänsyn till kommuner. Riktmärket är 55 asylsökande per 1000 invånare, Norbergs kommun har 115. Vilket är den högsta andelen i landet.

I början av maj så bodde 436 asylsökande i Norberg som hade fått sitt boende ordnat av Migrationsverket.

– Jag tycker att det är positivt att Migrationsverket lyssnar på den kritik som framförts från bland annat Norbergs kommun att vi behöver fördela ansvaret mer jämt i sverige och att vi behöver ha bättre planeringsförutsättningar, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd Norberg.

Hon tillägger att Norberg vill ta emot asylsökande.

–Det vi har varit kritiska till är att det har svängt så snabbt och att det har kommit många på kort tid vid vissa tillfällen.

Vid upphandlingar så vinner den som uppfyller alla kraven och är billigast. Det har medfört att i kommuner som Norberg där det finns billiga lokaler så ökar chanserna att vinna kontrakt med Migrationsverket. 

Vad Migrationsverket provar för att minska andelen asylsökande är att göra ett påslag på alla anbud som kommer från de fjorton kommuner som myndigheten anser har för stor andel asylsökande.

Mer läsning

Annons