Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöinstitutet varnar: Vi återanvänder farliga kemikalier

Enligt en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet och Avfall Sverige bör vi studera kemikalier mer noggrant. Många miljö- och hälsofarliga kemikalier hanteras i dag fel, vilket man skulle kunna undvika med bättre kunskap och teknik.

Annons

IVL Svenska Miljöinstitutet och Avfall Sverige har studerat vart kemikalierna tar vägen i avfallshanteringen. Foto: Björn Tilly / TT

Många äldre produkter innehåller kemikalier som i dag är förbjudna i Sverige, vilket förr eller senare hamnar på återvinningsstationen.

– Bättre kunskap på det här området kan leda till säkrare och ökad materialåtervinning eftersom oönskade kemikalier effektivare kan tas bort ur kretsloppet, säger Elin Belleza, avfalls- och kemikalieexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Ledare: Den insamlade plasten får inte brännas upp

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet och Avfall Sveriges studie räknar man med att cirka 72 ton av freonämnet CFC, som bland annat användes till skumplaster för isolering, hanteras felaktigt i Sverige – varje år.

– Här har de som beställer och utför rivningar ett mycket stort ansvar så att det material som ska gå till destruktion faktiskt gör det, och inte hamnar på villovägar. Det ligger också ett stort ansvar på tillsynsmyndigheterna att effektivt bedriva tillsyn och informera om vilka lagar och regler som gäller, fortsätter Elin Belleza.

Läs också: Plast i stora mängder samlas in – och bränns

Men det är inte bara byggmaterial som kan vara farligt för vår hälsa, även ny billig elektronik kan innehålla farliga kemikalier. Enligt Elin Belleza bör produkter med högt kemikalieinnehåll hanteras separat på återvinningsstationerna.

– Producenternas ansvar är mycket stort. Eftersom kemikalielagstiftningen bara begränsar ett litet antal kemikalier med farliga egenskaper så är det upp till tillverkarna att byta ut farliga kemikalier mot mindre farliga i sina produkter.

Annons