Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökrav får elever och lärare att frysa

I flera år har lärare och elever på Centralskolan påpekat att det är kallt i klassrummen. Även om det blev bättre den här veckan önskar elever och lärare att det vore varmare.

Annons
Eleverna Isabelle Andersson och Alfons Lindgren tycker att det är kallt i klassrummet och upplever att de får ta med extra kläder till lektionerna.

Både lärare och rektor var överraskade när de märkte att det var varmt i skolan under måndagen. I vanliga fall är det kallt på måndagar. Utanför var det nedåt 10 minusgrader.

– Att det har varit kallt har vi påtalat och felanmält från alla håll och kanter i flera år, säger syslöjdsläraren Ann-Chatrine Lillback.

Hennes undervisning sker i det som anses vara den kallaste lokalen, nämligen syslöjden.

Tord Johansson, fastighetschef på NVK, berättar att när det varit milt väder som det har varit de senaste veckorna så blir det svårt för värmesystemet att hitta rätt inomhustemperatur.

– En givare som suttit i elevhallen har inte fungerat som den ska och för våra drifttekniker har kurvorna sett normala ut. Det kan vara att det fått utslag redan, säger Tord Johansson.

Att det blev kallt i helgen samt att givaren fixades kan ha bidragit till att det blev varmare under måndagen.

Eleverna Isabelle och Alfons som går i åttan tycker att det är kallast i syslöjdssalen.

– Syslöjden är värst. Man får sån dålig arbetsro där. Man försöker att sy med darriga händer, säger Isabelle Andersson.

– Man får gå med jacka inomhus och vissa av elementen är inte på heller, säger Alfons Lindgren.

Värmesystemet och ventilationen i Centralskolan är automatiserat med givare som känner av inomhustemperaturen i klassrummen. Systemet är inställt så att värmen stängs av på fredag och sätts på igen åtta timmar innan skolstart.

– Vi har miljökrav som ska vara uppfyllda till 2020, vi gör allt vi kan för att spara energi. Vi får se över om tidsperioden innan det sätter i gång är för kort, säger Tord Johansson.

Läraren Jimmy Tönnert har en tjock tröja på sig för att han förväntade sig att det skulle vara kallt under måndagen.

– Det brukar bli behagligt framåt fredag. I dag var det okej men vissa måndagar har det varit riktigt kallt, säger Jimmy Tönnert.

Ann-Chatrine Lillback har stickat fingervantar och sjalar som hon använder. Hon har också skaffat en kupévärmare till syslöjdssalen.

Enligt de energibesparingsåtgärder som kommunen antog 2009 ska det vara 20 grader i skolsalarna.

– Jag tycker att man ska fundera på om det var ett bra beslut och kanske omvärdera det. Det går emot vad som är god arbetsmiljö vid stillasittande arbete.

– Problemet är att vi inte ens har de här 20 graderna. På tisdagsmorgonen visade givarna i stora arbetsrummet på 19,3 grader. säger Ann-Chatrine Lillback.

20 grader i skolsalar

Kommunens energibesparingsåtgärder har som mål att Norbergs kommun ska minska sin energiförbrukning.

I den är det bestämt att under vintersäsongen ska det vara 20 grader varmt i skolsalar, 17 grader varmt i gympahallar och 20 grader i duschar och omklädningsrum.

NVK har fått in tre felanmälningar under 2015 och alla har handlat om att det är för kallt i klassrummen, främst i syslöjdssalen.

Mer läsning

Annons