Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag ska minska gymnasieavhopp

Kommunerna i norra länsdelen har fått nästan 1,4 miljoner för att få fler att fullfölja sin skolgång.

Annons

Västmanlands kommuner och landsting, VKL, är en av fem regioner som gemensamt fått 63 miljoner kronor från Europeiska socialfonden. Tillsammans med pengarna aktörerna själva lägger finns 90 miljoner kronor till olika delprojekt. Fler ska gå ut gymnasiet eller komma in på arbetsmarknaden.

– Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg har sökt ihop och fått 1 345 000 kronor. Det ska vi dela på under tre år och som motprestation gå in med 33 procent av det, säger Kickie Svensson, skolchef i Fagersta kommun.

Bidragen riktar sig till unga mellan 15 och 24 år som står utanför utbildning eller arbetsmarknaden, eller riskerar att göra det.

Norra länsdelen har valt att jobba förebyggande, och fokuserar på årskurs nio.

– Det gäller att få eleverna att göra rätt gymnasieval, höja deras självkänsla och förhindra avhopp. Vi ska anställa en beteendevetare för detta, som ska ge stöd åt familjerna, säger Svensson.

Förberedelser pågår fram till den 31 mars, där projektet ska planeras ordentligt.

– Vi tre kommuner ska ta fram en projektledare och en ekonom, som ska betalas av pengarna vi fått. Det tittar vi på nu, säger hon.

Runt 20 elever har hoppat av gymnasiet det senaste läsåret, enligt siffror från Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU.

Annons