Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner delas ut till ägare

Leif Ivan Karlsson, som driver Norrbygården i Fagersta, får över fyra miljoner kronor – i månaden. Nära nio miljoner kronor till företagen som driver asylboende i norra länsdelen – under november.

Annons
Leif Ivan Karlsson driver företaget Kulthammar AB, som har hand om asylboendet Norrbygården.

På Norrbygården bor det 472 flyktingar. I ett rum som Fagersta-Posten besöker lever sju personer på drygt 20 kvadratmeter: där står tre dubbelsängar och en tältsäng.

De 472 platserna gav företaget som driver asylboendet under november i år 4,2 miljoner kronor. Samtidigt hålls kostnaderna nere med anställningar som är subventionerade av arbetsförmedlingen.

Leif Ivan Karlsson driver företaget. Under vintern bosätter han sig i Florida, USA och därför hävdar Karlsson att han inte är tillgänglig för en intervju. Men han svarar på FP:s frågor över mejl.

Det är Leif Ivan Karlssons bolag Kulthammar AB som driver asylboendet Norrbygården. Företaget har två asylboenden, det andra finns i Järvsö. Båda startades parallellt för ett par år sedan.

Asylboendena har satt ordentlig fart på Leif Ivan Karlssons bolag. Mellan 2013 och 2014 märks en femdubblad omsättning.

– Så klart har omsättningen utökats rejält på grund av vår förändring av verksamhet. Det är så klart även viktigt för bolaget, menar Leif Ivan Karlsson.

På asylboendet Björkås i Norberg bor det just nu 185 flyktingar. Det ger drygt en miljon kronor i månaden till leverantören Assistansvalet NA AB.

Ägaren, med adress i Örebro, heter Ninewah Ankido. Att asylboendet har varit en god affär för henne märks tydligt i årsredovisningen: styrelsen plockade ut 5,5 miljoner kronor ur bolaget efter räkenskapsåret 2014.

FP ringer till Ninewah Ankido på det nummer som hon har angett till Migrationsverket, men får inte svar på några frågor om asylboendet.

– Du har kommit fel, det här är en jourtelefon. Ring på måndag, säger en kvinna.

Vem pratar jag med nu?

– Jag heter Tanja.

Är ägaren bortrest?

– Ja, något sånt ja.

FP får sedan trots upprepande försök via telefon och mejl under nära två veckors tid inte kontakt med Ninewah Ankido.

Fagersta-Posten har tidigare i höst uppmärksammat att flyktingarna på Norrbygården reagerar mot vad de anser är kränkande behandling från personalen, undermålig mat och mycket trångt boende. Leif Ivan Karlsson säger sig vara medveten om detta.

– Flyktingkrisen är ju för oss ett gemensamt problem som måste lösas på ett eller annat sätt, menar han.

Läs mer: Vill minska kostnaderna

Läs mer: Fördelningen mellan företagen

Läs mer: Gemensam önskan bakom boendestarter

Avtalen med Migrationsverket

Kulthammar: 299 kronor per dygn och person för logi och kost. Omsättning 2014: 49 miljoner kronor.Kostnader 2014: 43 miljoner.

Uthyrningsservice i Västerås: 239 kronor per dygn och person för logi och kost. Omsättning 2014: 11,7 miljoner. Kostnader 2014: Drygt 11,5 miljoner.

Kiroan: 324 kronor per dygn och person för logi och kost. Omsättning 2014: 12,3 miljoner. Kostnader 2014: 11,7 miljoner.

Assistansvalet NA: 195 kronor per dygn och person för logi. Omsättning 2014: 31 miljoner. Kostnader 2014: 25 miljoner.

Glas och byggfog: 278 kronor per person och dygn för sovplats och kost. Omsättning 2014: 6,6 miljoner. Kostnader 2014: 5,4 miljoner.

Mer läsning

Annons