Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner satsas på förlossningsvården

16 miljoner kronor satsas på att förbättra förlossningsvården och insatser för kvinnors hälsa i Västmanland under 2016.

Annons

Regeringen har kommit överens med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om satsningen på totalt 720 miljoner kronor.

- De statliga pengarna är välkomna. Förlossningsvården är avgörande för många kvinnors hälsa, och det finns tydliga utvecklingsområden inom såväl förlossningsvården och den hälso- och sjukvård som i övrigt har betydelse för kvinnors hälsa, säger landstingsrådet Kenneth Östberg (S).

Något som särskilt uppmärksammas i överenskommelsen är att nå ut till patienter i utsatta bostadsområden. Primärvården i länet får 3,4 miljoner kronor av de statliga bidragen, vilket är pengar som inte funnits med i budgeten för 2016.

- Pengarna ska användas till att förbättra vården av sjukdomar som är vanliga hos kvinnor, och blir ett viktigt bidrag till att ytterligare utveckla vårdcentralerna i länet, säger landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP).

Mammografin blir avgiftsfri från och med 1 juli 2016, vilket är ytterligare en satsning som görs för kvinnans hälsa. Regeringen vill även införa kostnadsfria preventivmedel för unga under 21 år och förstärka ungdomsmottagningarnas ekonomi de kommande tre åren.

- Satsningen är viktig ur ett jämställdhetsperspektiv. Insatserna kan variera och omfatta allt från bemanning och bemötande till att öka kunskapen om kvinnors sjukdomar och metoder för att nå grupper som inte är så benägna att söka vård, säger landstingsrådet Karin Thorborg (V).

Läs också: Brist på barnmorskor och fler födslar än förr

Läs också: Fler händer behövs på förlossningen

Läs också: Resursbeslut kan komma redan i juni

Annons