Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkostnad för NVK-chefens avgång

Efter misstroendet från Fagersta - så mycket kostar det att förbundschefen slutar.

Annons

Efter en misstroendeförklaring från politikerna i Fagersta slutar nu Harold Nilsson som förbundschef för Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, i Fagersta och Norberg.

Trots misstroendeförklaringen kommer Nilsson få ett stort avgångsvederlag, som P4 Västmanland var först att rapportera om.

Totalt omkring tre miljoner kronor kostar avtalet med Harold Nilsson som innebär att han avgår som förbundschef för NVK. Enligt avtalet blir det Fagersta kommun som tar hela kostnaden.

Hans anställning upphör sista december men från och med 1 juli är han arbetsbefriad.

Fram till slutet på året har förbundschefen full månadslön samt en lönehöjning sista månaden, sammanlagt 607 000 kronor. I december får han utbetalt innestående semester. Den övertid han samlat på sig betalas också ut, cirka 291 000 kronor.

Dessutom får han över 1,9 miljoner kronor i avgångsvederlag.

– Totalt är det cirka tre miljoner kronor med sociala avgifter. Det är oerhört mycket pengar för att inte få något gjort, säger Stig Bergman (V) förbundsordförande.

– Det går inte att göra på annat sätt. Han har så lång anställningstid i Fagersta kommun. Majoriteten har lagt en misstroendeförklaring. Vi måste hantera det, vi kan inte blunda för det eftersom Fagersta kommun är den största ägaren i NVK, säger Gustav El-Rachidi (S), som har förhandlat avtalet med Harold Nilsson.

Harold har varit anställd av Fagersta kommun i 40 år enligt honom.

Han är det stora hela nöjd med avtalet.

– De här pengarna hade det kostat oavsett hur man driver det, säger Gustav El-Rachidi.

Hur menar du då?

– Säg att man sagt upp han.

Du menar om det blivit rättsprocess?

– Om man sagt upp honom hade det blivit samma summa i slutändan med alla kostnader som tillkommer. Det är bättre att göra upp och göra klart. Det är den bästa lösningen från vår sida.

Läs mer: Harold Nilsson slutar med kort varsel

Avtalet med Harold Nilsson innehåller även tydliga skrivningar om att varken Harold Nilsson eller hans bolag kan väcka några ytterligare krav mot NVK med anledning av de granskningar som skett och som pågår.

Förbundschefen kommer inte att arbeta något mer för Fagersta kommun. Däremot ska han den närmsta tiden göra flera konsultuppdrag åt Norbergs kommun.

Det är fortfarande oklart vad i detalj som den politiska majoriteten i Fagerstas misstroende grundar sig på.

Mer läsning

Annons