Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsmäll att vänta när branden slocknat

Surahammar, Sala, Norberg och Fagersta kommuner fick chockbesked av MSB

Annons

Kommunalråden i Norberg, Surahammar, Sala och Fagersta blev rasande över myndigheternas besked om det väntande ekonomiska bakslaget och lämnade mötet med MSB i protest. MSB, Myndighetenför samhälle och beredskap, kallade de fyra kommunalråden med tjänstemän till ett möte i går.

– Vi tyckte att det var jättebra att få information från dem så här tidigt och hade väntat oss att generaldirektören eller någon med mandat skulle komma och informera om läget och vilket statligt stöd vi får, säger en mycket upprörd Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

I stället fick de, Eriksson, Stig Henriksson (V) från Fagersta, Per-Olov Rapp (S) från Sala och Britt-Inger Fröberg (S) från Surahammar, veta att de själva ska stå för alla utgifter för räddningsinsatsen för att sedan ansöka om återbidrag från staten.

Det MSB kunde erbjuda var ett räntefritt lån.

Detta tycker de fyra kommunalråden är fullkomligt orimligt och beslutade sig för att lämna mötet för att kraftsamla tillsammans.

Nu förbereder de en offensiv för att få regeringen att agera.

– Våra budgetar kommer inte att klara av det här. Vi är små kommuner. Jag menar, ska vi behöva säga upp personal i förskolan för att det brinner här? säger Åsa Eriksson.

Vilka summor handlar det om?

– Vi kan ju inte veta exakt. En av räddningscheferna nämnde att insatsen, med helikoptrar och bemanning på marken, grovt räknat går på 5 miljoner kronor per dygn. Och då är inte allt runt omkring inräknat, som Sala kommuns dygnet-runt-bemanning av telefonväxel.

Britt-Inger Fröberg är lika rasande hon.

– Det är klart att vi ska stå för den kommunala självrisken men vi kräver att staten går in och stöttar på en gång.

Magnus Olofsson är den handläggare från tillsynsenheten på MSB som informerade de drabbade kommunerna.

– Det här är reglerat i lag och vi ville informera tidigt om vad som gäller och att det är viktigt med dokumentation och så vidare. Det är klart att de kommer att få tillbaka pengar på det som överstiger den kommunala självrisken på 0,02 procent av skatteunderlaget, men kanske inte allt, säger han.

Efter avslutad räddningsinsats får kommunerna sammanställa sina kostnader och sedan göra ansökningar som prövas av staten.

Hur lång tid kan ett ansökningsförfarande ta?

–  Först måste insatserna avslutas, sedan ska ansökningarna skrivas, beslut tas och pengar betalas ut. Det kan ta lång tid, upp till ett par år. Men i det här fallet hoppas jag att det kan ske så skyndsamt som möjligt så att de slipper ligga ute med pengar, säger Magnus Olofsson.

Den här branden ska ju bedömas som en vanlig brand.

Finns det inget som gör att sådana här extraordinära händelser kan bedömas annorlunda?

– Det gjordes en statlig utredning efter stormen Gudrun som heter Ersättningssystem i samverkan som reglerar ersättningar vid katastrofer, men jag kan inte svara på om det resultatet kan tillämpas här.

Annons