Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnena lever kvar efter hemsk krock

16 år sedan olyckan i Huggnora krävde åtta dödsoffer.

Annons
Här inträffade olyckan 7 januari 1999. Bilen som fick sladd körde i samma riktning som den på bilden, åt Fagerstahållet på riksväg 66. Olycksbilen krockade med bredsidan mot minibussen.

En mamma och en pappa förlorade sina fem barn; totalt nio människor omkom i en av Sveriges värsta trafikolyckor någonsin. I dag är det 16 år sedan krocken vid Huggnora inträffade.

Personbilen körde i hög fart med sommardäck. Den fick sladd och kom därför över på fel sida av vägen – där dess bredsida krockade med en minibuss. Fordonen fattade eld och åtta personer samt ett ofött barn miste livet.

Det skedde utanför Söderbärke 7 januari 1999. Alltså för precis 16 år sedan.

Krister Sandström från Fagersta var en av brandmännen som kom fram till olycksplatsen.

– Det är klart att jag kommer ihåg den olyckan. Jag tänker på den varje gång jag åker förbi den platsen, säger han och fortsätter:

– Det var hemska saker som jag inte kan tala om men som jag aldrig glömmer.

Minnena har förstås satt djupa spår, men Sandström menar att det hade varit än värre att komma till platsen som privatperson:

– Man är starkare som gäng, ett arbetslag som kan sin sak. Allt flyter på och man behöver inte tänka så mycket. Kommer man fram själv dyker det upp tusen tankar.

En man och en kvinna klarade sig med livet i behåll. De satt båda i minibussen. Men deras fem barn och mannens farmor samt en man och två barn i den andra bilen omkom.

Krocken gav nya däckregler

Vintern efter krocken vid Huggnora, 1999-2000, infördes vinterdäckskrav för personbilar i Sverige. Förslaget att införa kravet lades fram av näringsminister Björn Rosengren (S) kort tid efter olyckan.

Bara 18 dagar efter krocken sänktes hastigheten på riksväg 66 mellan Fagersta och Ludvika från 110 till 90 kilometer i timmen. Bilen som fick sladd körde i en hög hastighet och började sladda på en viadukt.

Mer läsning

Annons