Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst antal vårdplatser sett till folkmängden

Västmanland har minst antal vårdplatser på intensiven i förhållande till folkmängden. ” Det är ett problem. Det kunde ha varit bättre”, säger Stefan Ström, överläkare på intensiven.

Annons
Bekymrad. Stefan Ström är överläkare på intensiven på Västmanlands sjukhus. Foto: Sara Linderoth

Länet. Det finns nio platser i Västerås, vilket motsvarar en på 29 222 invånare i länet – och det är minst av landstingen. Visionen är att få tolv platser på intensivvårdsavdelningen.

– Det är generellt ett problem i storstadsregionerna med IVA-platser. Vi är inte förtvivlade, men man kan säga att vi ligger lite risigt till. En stad som Västerås tycker man borde ha fler, säger Stefan Ström.

Från 2007 och fram till nu har belastningen ökat i Västerås. Ett problem är att patienter som är färdigbehandlade på IVA ligger kvar där ändå.

Anledningen är bland annat att vårdplatser på kirurgen tagits bort på grund av sjuksköterskebrist. Den nya medicinska intermediäravdelningen (MIMA) kommer inte heller att avlasta IVA, enligt Stefan Ström.

Frågan om fler vårdplatser har tidigare väckts hos politikerna. För två år sedan ökade de från sju till nio. Ström säger att det inte går att ha mer än tolv i de nuvarande lokalerna.

Blir det fler måste verksamheten flytta till en ny lokal eftersom golvytan inte räcker till. Han ser ett problem till. Även om det skulle finnas 20 platser kunde dessa inte fyllas ändå.

– Bristen på specialistsjuksköterskor gör att det inte går. Det är många olika problem i det här, säger Stefan Ström.

Christina Svedberg, klinikchef på IVA:

– Vi får flytta runt patienter om det behövs. Skulle inte säga att det är ett problem, snarare vår vardag. De patienter som behöver intensivvård får det, säger Svedberg.

Planeringen av ett nytt operationshus i Västerås har inletts. Hur det ska se ut är ännu inte bestämt, men i det nya huset ska även intensiven få plats.

– När det blir av vet vi inte. Det är kanske fem till sju år borta, säger Christina Svedberg.

Några planer på att utöka antalet IVA-platser på kortare sikt för att avlasta finns inte, enligt landstingsrådet Kenneth Östberg (S).

– Det blev en ökning för några år sedan när behovet fanns, men vi har inte fått några propåer om det nu, och det är inte aktuellt vad jag vet, säger han.

Östberg ser även han förändringen för IVA längre fram i tid.

– I planeringen ligger hur olika verksamheter ska dimensioneras. Men hur stort just IVA blir går inte att säga redan nu, det finns inget konkret.

021–19 92 93

Annons