Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för medhjälp häktad

Västmanlands tingsrätt beslutade i dag att häkta den kvinnan som är misstänkt för medhjälp till grov mordbrand vid Elsasbranden.

Annons

Den kvinna som anhölls i måndags skäligen misstänkt för medhjälp till grov mordbrand när Elsa Andersons konditori i Norberg brann ner häktades under torsdagseftermiddagen.

- Hon är misstänkt för medhjälp till grov mordbrand, det vill säga att hon med råd eller dåd främjat brottet mordbrand, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström som leder förundersökningen.

Carl-Johan Norström fortsätter:

- Vid dagens häktningsförhandling var det inte bara stängda dörrar. Tingsrätten beslutade också om så kallat yppandeförbud, det vill säga att ingenting får sägas om utredningen.

Det är alltså du som åklagare som styr informationen. Finns det något utöver det faktum att den misstänkte häktats som du kan säga?

- Nej, det kan jag inte. I och med att hon är skäligen misstänkt, så har vi en vecka på oss, senast klockan 14.16 den 15 oktober måste jag antingen begära henne häktad på starkare misstankegrund - eller också släpps hon ur häkte.

Kvinnans advokat, Per-Ingvar Ekblad, säger efter beslutet att han kommer att överklaga häktningsbeslutet till hovrätten. Kvinnan nekar till brott.

– Vi tycker naturligtvis att beslutet är fel på grund av att det är fel. Att hon har blivit häktad skäligen misstänkt vilket är den lägsta misstankegraden. Det här innebär att hon är ljusår från att kunna bli dömd. Nu har då åklagaren en vecka på sig att hitta någonting nytt - vilket man inte kommer att göra för det finns inget nytt att hitta, säger Per-Ingvar Ekblad.

Vad är det som är fel i beslutet?

– Det kan jag inte kommentera eftersom det är inom stängda dörrar och yppandeförbud så jag kan inte prata om vad vi har pratat om i tingssalen.

En överklagan till hovrätten sker skriftligen till Svea Hovrätt. Beslut på överklagan kan komma eventuellt i början av nästa vecka, enligt Per-Ingvar Ekblad.

Det var natten till den 21 augusti i år som det rikskända konditoriet, inrymt i byggnaden, brann ner till grunden i en anlagd brand.

Vad det är under utredningen som gjort att polisens och åklagarens intresse fastnat på kvinnan är inte känt i och med yppandeförbudet.

Mer läsning

Annons