Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt mord i Långshyttan

En kvinna i 60-års åldern påträffades under lördagen död i närheten av ett vattendrag i området. Antagligen rör det sig om ett mord menar Stefan Dangardt presstalesman på Polisen Dalarna.

Annons

Polisens Tekniker har idag undersökt Rällingsberg, samt ett område vid Gustafsnäsviken i Långshyttan i Hedemora kommun. Det är Teknikerbussen ifrån Stockholm, samt en hundcivil bil ifrån Örebro som är på plats.

Hur kom det sig att ni hittade kroppen här?

– Det var sammantaget all information som vi har samlat på oss under spårning av telefoner och människor vi har pratat med som ledde oss till att det kunde vara i det här området, säger Stefan Dangardt, presstales man för polisen i Dalarna.

Han utesluter inte att fler frihetsberövande kan komma att ske. Men om polisen har några särskilda misstänkta eller om man letar brett efter personer vill han inte säga.

– Det återstår mycket jobb innan vi får en klar bild av hur det har gått till och varför, säger Stefan Dangardt. Det är många förhör dels med misstänkta.

Sedan ska man söka spår.

– Vi letar efter eventuella spår på flera platser både inomhus och utomhus, säger han. De misstänkta personerna kommer från olika ställen i Dalarna och deras bostäder är intressanta att undersöka.

Stefan Dangardt avslöjar också att ett antal beslag har gjorts, bland annat telefoner och datorer Dessa ska nu analyseras.

– Det är mer eller mindre rutin att beslagta misstänkta personers mobiltelefoner och datorer. Så har vi också gjort i det här fallet.

Hur den döda kvinnan har bragts om livet är än så länge oklart enligt polisen.

– Kroppen ska obduceras så att vi får en tydlig dödsorsak, säger han.

Stefan Dangardt säger att polisen har en misstanke men vill inte delge vad den är.

När ska obduktion ske?

– Det vet jag inte. Kroppen är förd till rättsmedicinska i Uppsala.

Något motiv för det misstänkta mordet är inte heller klarlagt.

– Nej, det är för tidigt att ha någon uppfattning om. Vi jobbar ganska brett, att försöka få reda på tänkbara motiv.

Vilken relation har de misstänkta med offret?

– När det gäller en relation mellan de misstänkta och offret känner vi inte till någon. De är inte släkt.

Däremot ska de misstänkta känna varandra på olika sätt.

Stefan Dangardt säger att några av de mordmisstänkta sedan tidigare varit kända hos polisen för annan brottslighet, men att det inte då har rört sig om mord.

Den döda kvinnan har varit anmäld försvunnen sedan 28 juni.

– Enligt de uppgifter vi då fick så ledde det ganska snabbt till misstankar om brott. Just nu sitter sju personer anhållna i Borlänge för utredning. Det handlar både om mord samt medhjälp till mord. Det är tre kvinnor och fyra män som är misstänkta, alla hemmahörande till Dalarna, säger Stefan Dangardt.

Enligt polisens pressmeddelande ska hon ha legat död i cirka två veckor.

– En förundersökning om mord inleddes den 30 juni. Någon ytterligare information kan inte ges för tillfället, säger Stefan Dangardt.

I pressmeddelandet rapporterar också polisen att den döda kvinnan ska vara hemmahörande i Borlänge.

– Det har varit fyra häktningar idag, och fyra personer har häktats för mord. Det kommer att bli ytterligare häktningsförhandlingar, säger Fredrik Skoglund, chefsåklagare för mordutredningen.

De fyra personer som har häktats idag har blivit det för mord alternativt för medhjälp till mord.

– Tre sitter fortfarande anhållna. En av de är misstänkt för skyddande av brottsling och de andra två för medhjälp. Utredningen får visa vem som har gjort vad, säger StefanDangardt

Enligt Carl-Oscar Morgården som är advokat till en av de fyra häktade männen erkänner klienten att det fanns tillräcklig besvining för att häkta honom för mord.

–Min klient har blivit häktad för mord, och han har erkänt att han har varit inbladad i det, men jag vill inte gå in i detalj på vad han medger. Det kommer att bli en omfattande rättegång med många förhör, då kommer det att visa sig lite mer vilken roll han har haft, säger Carl-Oscar Morgården.

De första av de misstänkta greps på fredagskvällen och under natten till lördagen. På söndagsförmiddagen greps de sista.

Texten uppdateras.

Annons