Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multiresistenta bakterier hittade på sjukhus

Västmanlands smittskyddsläkare: "Vi tar VRE-utbrottet på stort allvar".

Annons

Multiresistenta bakterier i form av VRE-resistenta bakterier har påträffats på infektionsavdelningen, kirurgavdelning 8 och intensivvårdsavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Fyra patienter har drabbats av bakterierna, som är resistenta mot de vanliga penicillinsorterna samt det kraftfulla penicillinet vankomycin.

Smittskyddsläkare Jan Smedjegård:

- Vi tar VRE-utbrottet på stort allvar och provtar alla patienter som vårdats på de aktuella vårdavdelningarna i samband att de skrivs ut från sjukhuset. Ytterligare ett prov tas en vecka senare. Risken finns att vi kommer att upptäcka fler fall.

Jan Smedjegård är noga med att betona att bakterierna i fråga - enterokocker - är sådana som vi alla människor bär - det är bakterier som finns i våra tarmsystem.

Att multiresistens mot antibiotika utvecklas sker ofta hos patienter som går på höga doser antibiotika av olika anledningar.

- Det här är ingen hudbakterie så den kan inte spridas på det viset, säger Jan Smedjegård.

Jan Smedjegård betonar att det inte finns någon som helst anledning till oro hos allmänheten - varken för patienter inom sjukvården, besökare eller för oss andra:

- Vi har hittat bakterien hos fyra patienter. Men i de allra flesta fall kan man bära bakterien utan att märka någonting alls. Det är bara om man har nersatt allmäntillstånd och därmed blir mottaglig för olika sjukdomar, som behandlingen kan bli såvårare.

Svårare - men inte på minsta sätt omöjlig, framhåller Jan Smedjegård:

- Vi måste sätta in en kraftfullare och bredare behandling.

Det finns alltså antibiotika som biter på de här bakteriestammen, men behandlingen är tuffare.

Liselott Sjöqvist, biträdande chef för Västmanlands sjukhus framhåller att verksamheten vid sjukhuset pågår precis som vanligt:

- Patienter och besökare behöver inte oroa sig. Vi har öppet precis som vanligt och folk kommer inte att märka någonting. All verksamhet pågår som vanligt.

Det finns, säger Liselott Sjöqvist, ett bra sätt att som patient eller besökare - och för den delen naturligtvis personal vid sjukhuset - stoppa eventuell smittorisk:

- Tvål, vatten och handsprit. Var noga med handhygienen!

Sjukvården i Västerås och övriga Västmanland kommer att införa ännu striktare städning av avdelningar och vidtar särskilda åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Vidare har landstinget samlat en grupp som under den närmaste tiden kommer att arbeta med att spåra de patienter som vårdats på någon av de ovan uppräknade avdelningarna och se till att alla kallas till provtagning. Detsamma gäller patienter som kan ha överförts till annat sjukhus i Västmanland eller annat landsting i Sverige.

- Några av dem kan komma att kallas till provtagning redan nu under helgen. Det är därför vi redan nu går ut med informationen - så att inte folk börjar undra varför vi inte fick någon information, säger Jan Smedjegård.

Man kommer också att samverka med andra aktörer, till exempel kommunala äldreboenden, dit patienter som möjligen kan ha smittats överförts.

Det kan alltså vara så att patienter från norra länsdelarna vårdats i Västerås och kallas till extra provtagning.

På måndag kommer landstinget Västmanland att hålla presskonferens för att berätta om vilka åtgärder som vidtagits under den kommande helgen. Det faktum att presskonferensen sker först på måndag är ett tecken på att situationen visserligen tas på allvar - men inte innebär någon ökad risk för allmänheten.

Annons