Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muntert efter nytt möte om brandnotan

Det första mötet mellan staten och kommunerna slutade i vrede. Nu ser det ut som att staten kommer ta hand om i princip alla släckningskostnader. ”Det är ett stort fall framåt, även om inte allting är klart”, säger Stig Henriksson (V), kommunalråd i Fagersta.

Annons
Stig Henriksson (V).

Norra länet. I dag träffades representanter från länsstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och de branddrabbade kommunerna Fagersta, Norberg, Sala och Surahammar.

Under mötet blev det tydligt att staten ska ta ett stort ansvar för räddningsinsatsens nota.

- Beskedet vi fick i dag är att när det gäller släckningskostnader så ska inga fakturor gå till kommunerna i onödan och det är precis vad vi krävt. Det känns jättebra, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Tongångarna från kommunalråden var annorlunda i fredags.

MSB hade då bjudit in de branddrabbade kommunerna till ett möte för att diskutera kostnaderna för räddningsinsatsen. Kommunalråden fick då veta att deras respektive kommuner ska stå för alla utgifterna för att sedan ansöka om återbidrag från staten.

Det gjorde kommunalråden upprörda eftersom det skulle kunna leda till att deras kommuner skulle behöva betala räntekostnader på miljontals kronor. Något som i sin tur skulle kunna tvinga fram nedskärningar eller skattehöjningar i kommunerna, enligt kommunalråden.

Försvarsminister Karin Enström (M) har sedan meddelat att kommunerna ska få ersättning och det skyndsamt.

Men till exempel Åsa Eriksson har trots det varit orolig för en kommunal miljonsmäll, eftersom hon ansett att det varit oklart vad staten kommer att betala ut ersättning för.

Är du fortfarande orolig för att brandkostnaderna kan leda till nedskärningar i kommunen eller skattehöjningar?

- Jag är betydligt lugnare i dag än jag var i fredags, men jag tycker inte att vi kan ropa hej än, förrän vi har fått helt klart, säger Åsa Eriksson.

Hon menar att det fortfarande är oklart vem som ska betala för två typer av kostnader:

* Återställning efter branden. Det ligger miltals med brandslang i det eldhärjade området och att hämta in den väntas kräva motsvarande åtta årsarbetare. ”Det är inga små summor”, konstaterar Åsa Eriksson.

* Krisorganisationen. Det har kostat Norbergs kommun 175 000 kronor per dygn (i åtminstone en veckas tid). Främst handlar det om personalkostnader.

- Den typen av frågor kunde vi inte få några klara besked på i dag och det har jag respekt för, eftersom regeringen ännu inte formellt har fattat sitt beslut. Men de besked vi fick i dag så här långt är i alla fall positiva.

Hon konstaterar dock att om staten inte skjuter till pengar för dessa utgifter blir det en rejäl smäll för kommunerna.

- Men jag hoppas givetvis att staten tar den kostnaden, säger hon.

Stig Henriksson håller med om att det fortfarande finns oklarheter. Men han betonar ändå att det känns betydligt bättre efter dagens möte.

- Det känns skönt att i alla fall tillfälligt kunna lägga den här frågan åt sidan, säger Stig Henriksson.

Mer läsning

Annons