Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket höga flöden efter regnet i maj

Maj månads regnande har slagit rekord på flera håll i Västmanland. Flödena i norra länsdelen är mycket över de normala och en väg har svämmats över efter regnet.

Annons
Riddarhyttevägen förbinder Riddarhyttan med Skinnskatteberg. Den har varit helt översvämmad i maj.

SMHI:s hydrologiska data visar att flödena i alla större vattendrag i norra Västmanland just nu är mycket högre än det normala för årstiden.

– Det har varit en väldigt blöt och kall vår, säger Ingela Regnell, som arbetar med samhällsskydd och beredskap på länsstyrelsen.

Allt regnande har bidragit till att Riddarhyttevägen vid Bäckegruvan har svämmat över.

– Det är för hemskt att det ska behöva vara så här. Många med mig tycker att det behöver göras något åt vägen, säger Karl-Åke Nordebring i Riddarhyttan.

Som mest har ett 30 meter långt vägparti stått i vatten, enligt honom. Trafikverket planerar nu akuta åtgärder för vägen (se faktaruta här intill).

SMHI har tidigare varnat för avrinningen från brandområdet, eftersom uppsugningsförmågan till stor del försvann med träden.

Men ännu har inte länsstyrelsen fått in några varningar från det området.

– Just nu är det inte några flöden som kräver höjd beredskap, säger Ingela Regnell.

För markägare är det enligt henne i det här läget viktigt att hålla diken öppna. Då rinner vattnet undan lättare.

Gruvan orsak till översvämning

Riddarhyttevägen har svämmats över efter regnet. Problemet är att en gammal gruva söderut fylls med vatten. Då trycker den upp grundvattnet och det blir stopp.

Trafikverket hoppas kunna åtgärda problemet i sommar genom att höja vägen.– Det är ganska akut när man måste vada över vägen, säger Trafikverkets projektledare Karl Åkerlind.

Kostnaden för att höja vägen och ge den ny beläggning blir omkring 1 miljon kronor.

Annons