Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nancy Elturks idé tar henne till final i Finn upp

Många kanske stannar på steg ett, idén. Men Risbroeleven Nancy Elturk gjorde verklighet av sin. Nu är hon en av nio uppfinningsrika finalister i den rikstäckande tävlingen Finn upp.

Annons
Nancy Elturk, 16 år, har chans att kamma hem årets första pris i uppfinningstävlingen Finn upp.

Finn upp arrangerar Sveriges största uppfinnartävling för högstadiet. Nästa tävling har final 4 maj 2015, med pampig prisutdelning på Berns i Stockholm. En av de tio finalisterna är 16-åriga Nancy Elturk från Risbroskolan i Fagersta.

Hennes uppfinning handlar om att kunna kontakta larmcentralen vid ett eventuellt överfall eller en våldtäkt. Genom uppfinningen kan polisen få in rätt koordinater för platsen och även få in ljudsignaler.

Eftersom den inte är patenterad ännu så är Nancys uppfinning hemlig fram till prisutdelningen.

– Jag kom att tänka på hur dåligt jag tycker att det är att om någon blir våldtagen eller överfallen så kanske bevisen inte alltid finns för att döma någon för brottet. Jag ville göra något som kan förbättra samhället, säger Nancy Elturk.

Jessica Enerstål, marknadsansvarig på Finn upp, är imponerad över Nancys idé.

– Hennes uppfinning är otroligt bra och en uppfinning som kan gynna hela samhället. Jag skulle personligen köpa den om den kom ut i handeln, säger hon.

Kommer du att satsa på att uppfinna mer?

–Kanske, om det här går bra, säger Nancy Elturk.

Mer läsning

Annons