Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När händerna får skapa har Merja hittat hem

Merja Hellstrand, 57, valde att satsa på egna företaget Merjamade efter 13års arbete på kommunen som informatör och finsk samordnare. Nu syr hon kläder till stora och små.

Annons
ekologiska tyger.  Barnkläder syr Merja Hellstrand i ekologiska och giftfria tyger.  ” Varför ska vi utsätta våra barn för gifter?” säger hon. Foto: Laura Patnaik

I syateljen hemma i källaren rymmer hyllorna färglada textilier, småbarnskläder och klänningar. Merja Hellstrand kan åka långt, bland annat till Finland för att hitta tyger i rätt mönster, material och kvalitet. Ekologiska produkter ligger henne nära och barnkläderna hon syr är ekologiska och giftfria.

I januari i år startade hon aktiebolag och sedan första september arbetar hon heltid med egna företaget.

–Sista tiden arbetade jag halvtid på kommunen och resten av tiden med att sy kläder. Jag började få fler beställningar. Till slut valde jag att satsa på detta, säger Merja Hellstrand.

Hon medger att det är tufft ekonomiskt så här i början. Det kostar att bygga hemsida, att få ihop lagerhyllor, skaffa försäkringar och maskiner.

Det tar också tid att visa att Merjamade finns. På Norbergs julmarknad visade många intresse för Merja Hellstrands kläder och nöjda kunder sprider ordet att hon finns. Merja Hellstrand är medveten om konkurrensen att en massproducerad vuxentröja kan kosta 40 kronor medan hennes unika och måttbeställda kostar 400 kronor.

–Mina kunder är intresserade. Jag syr efter mått och önskemål. Det ligger glädje bakom varje plagg. När händerna får skapa har jag hittat hem, säger Merja Hellstrand.

färgglatt.  Merja Hellstrand kan åka långt för att hitta rätt tyger och  hon vill känna på dem. Kvalitet är A och O, menar hon.
Köpmandisk. Den gamla köpmandisken från 1950-talet är förutom bra förvaring till sybehör också en praktisk kassadisk.
i ateljen. ”Flera som köper barnkläder och kommer till ateljen för att hämta dem blir förvånad: ”Men oj, syr du kläder till vuxna också?”
Annons