Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära en fördubbling av elevantalet

Antalet elever på Svenska för invandrare i Fagersta nästan dubblerades 2015. Det skapar stora utmaningar för skolan. "Läget i dag är tufft, säger Shiro Biranvand (V), ordförande i utbildningsförbundets direktion".

Annons
”Jag tror det är viktigt att studera svenska på SFI, det är första steget för att börja prata svenska. Jag vill efter SFI fortsätta studera och läsa på universitet”, säger Shyamaa Read, 38 år, från Irak.

Det är lektionsdags i Olympen, en av de lokaler som Norra Västmanlands utbildningsförbund använder för SFI. En strid ström av elever går in genom dörrarna mot sina klassrum. Antalet elever inom SFI ökade från 450 till 757 mellan 2014 och slutet av 2015.

En av eleverna som lämnar solsken för lysrörsbelysning är 42-åriga Manar Almahmi från Syrien. Hon tycker att utbildningen är väldigt viktig:

– SFI är det första steget för att kunna prata svenska, säger Manar.

Hon arbetade som lärare i Syrien. Om Manar inte får jobb efter SFI ska hon läsa vidare för att kunna arbeta som lärare också i Sverige.

Den stora ökningen av SFI-elever leder till påfrestningar för Norra Västmanlands Utbildningsförbund, som bland annat ansvarar för SFI-utbildningen.

Bemanningen har ökat med tio årsarbetare 2015 och lokalytan med 400 kvadratmeter. Det driver upp kostnaderna. Den explosionsartade ökningen inom SFI är en av anledningarna till NVU:s stora minusresultat, som FP tidigare har berättat om.

– Utmaningarna är att rekrytera utbildade lärare, hitta lokaler och att jobba med gruppstorlekar. Och att kunna finansiera det också förstås, säger Shiro Biranvand.

NVU är skyldigt att erbjuda SFI-plats inom tre månader från det att en person har anmält sig. I dag är kön ungefär 200 personer. Men enligt NVU-ordföranden har förbundet hittills klarat gränsen.

– Det är jättetufft men vi har klarat det.

Kravet på plats inom tre månader har sedan i höstas drivit upp gruppstorlekarna inom SFI.

– I dag är det mellan 20-25 personer i grupperna, säger Ylva Ekman, rektor för SFI, Centrum för flerspråkighet och språkintroduktionen.

I en skrivelse till NVU:s medlemskommuner äskar förbundschefen Mats Berglund fem miljoner kronor. Detta mot bakgrund av ökningen inom SFI och språkintroduktionen.

– Läget i dag är tufft. Vi klarar inte av de planeringar som vi hade inför 2015 eftersom vi inte har medel för det, säger Shiro Biranvand.

Bland annat behövs pengar till digitala verktyg för eleverna.

Trycket på SFI är högt och kostnaderna skjuter i höjden. Men när FP pratar med ett tiotal SFI-elever på väg till sina lektioner blir det tydligt att den här undervisningen ger dem mycket under sin första tid i det nya landet.

– Det är första steget för att fortsätta livet i Sverige, säger Ahmad Harb från Syrien.

Läs mer: NVU först i Sverige med att tänka nytt 

Fahd Shab, 23 år, från Syrien: – SFI är inte bra, lärarna lär oss ingenting. Jag tycker det vore bättre om det fanns någon svensk i SFI som klunde prata mycket med invandrarna.
Hailemariam Habtu, 30 år, från Eritrea: – Jag tycker att SFI är jättebra. Jag lär mig jättemycket svenska. Jag var snickare i Eritrea och ska efter SFI söka jobb som snickare här.
Safwan Fares, 28 år, från Syrien: – SFI är den enda vägen för att kunna prata svenska. Man måste kämpa för att lära sig. Jag var tandläkare i Syrien och jag ska studera vidare. Sen vill jag arbeta som tandläkare.
Astina Zerufael, 32, från Eritrea: – Jag tycker att SFI är jättebra för att integreras i samhället. Jag ska fortsätta studera efteråt och jag vill läsa på universitet också. Jag har inte bestämt än till vad.
Iman Saker, 42 år, från Syrien: – Det är jätteviktigt med SFI. Men vi behöver prata mer med någon som är svensk. Om jag inte får jobb efter SFI ska jag studera till lärare. Jag arbetade som det i Syrien.
Ahmad Harb, 30 år, från Syrien: – SFI ger elever mycket information om Sverige. Det är första steget för att fortsätta livet i Sverige. Efter SFI vill jag arbeta som frisör, jag vill öppna en egen salong.
Rafat Ali, 50 år, från Syrien:– SFI är jättebra. Man måste kunna prata svenska. Efter SFI vill jag jobba. Och jag fick faktiskt ett jobb i dag.

Mer läsning

Annons