Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkomaner kan få byta ut gamla sprutor

Landstinget kan ta över beslut om sprututbyte.

Annons

Förra veckan beslutade regeringen att skicka en remiss till lagrådet, som ska göra det möjligt att landstingen ensamma kan besluta om sprututbytesprogram för narkomaner, vilket SR Västmanland var först att berätta.

– Nya lagstiftningen ska i så fall vara på plats i mars nästa år och innebär att landstinget själva får fatta beslut om det ska finnas sprututbytesprogram, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland.

Han tillägger, att det tagit lång tid för många landsting att ta ställning, beroende på att det är en verksamhet som de inte ansvarar för i dag.

Här i länet har frågan diskuteras i flera år. 2011 tillsatte landstinget en utredning i frågan. Det har också funnits olika synpunkter på den här verksamheten.

– Under den här hösten ska vi ha ett kunskapsseminarium kring det här programmet, så att vi har underlag när frågan kommer upp. Vi siktar på ett beslut någon gång under andra halvan av 2017. Vi inom partiet (S) är i alla fall positiva till ett införande.

Men när kan ett införande bli aktuellt i Västmanland i så fall?

– Efter att det varit uppe i vårt fullmäktige och ett beslut fattas för ett genomförande tror jag att det blir någon gång under nästa år, avslutar Kenneth Östberg.

Läs också: Småländska knarkare får rena sprutor

Läs också: Ledare: Det ska vara lagligt att knarka

Läs också: Debatt: Polisen är viktig för kampen mot knarket

Mer läsning

Annons