Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa steg för framtida företagare på Fliken

Nyanlända har många företagsidéer efter en avslutad entreprenörskurs.

Annons
Gabriel Al-Yafawi har många idéer om hur han ska utveckla sin affärsidé ”Servicegruppen Fliken”.

Den tioveckorskurs som Företagarna Mälardalen hållit för nyanlända på Fliken som vill starta företag är slut. Nu siktar man mot nästa steg.

I förra veckan höll företagarna en avslutning för det tioveckorsprogram som asylsökande, som är sugna på att starta företag, genomfört på Fliken. Cirka 25 personer har deltagit i projektet.

I salen fanns projektledarna Ove Jansson och Martin Elford som hållit i utbildningen, Företagarnas vd Günter Mårder samt Åsa Eriksson (S), Norbergs ordinarie kommunalråd, som tagit paus från sin första vecka i riksdagen för att närvara.

– Det känns så kul att få vara med i det här pilotprojektet, säger hon.

Ove Jansson summerar den första perioden.

– Jag hoppas ni kan ha nytta av vad ni lärt er om svenska regler och lagar gällande att starta företag i Sverige samt om företagskulturen här.

Syftet med kursen har också varit att se vilka komponenter som finns hos deltagarna.

– Jag vill tacka mycket för ett stort engagemang och hoppas ni har fått inspiration att gå vidare, avslutar Ove Jansson innan det är dags för några att presentera sina företagsidéer.

Hosam Kiwan har arbetat som förare av tunga maskiner i sitt hemland. Han siktar mot att bli konsult och hyra ut sig själv att köra maskiner.

Norollah Rahmani arbetade på en fabrik som producerade möbler och väskor. I Sverige vill han satsa på att bygga upp en verksamhet kring möbelproducering.

Asadollah Moradi har jobbat på klädfabrik och vill bygga upp en liten fabrik för detta, som kan växa.

Gabriel Al-Yafawi, som FP tidigare skrivit om, har arbetat ut en plan för att erbjuda olika typer av service i Västmanland. Hans projekt går under namnet ”Servicegruppen Fliken” och de har redan varit inblandade i en rad projekt. Bland annat lagar de internationell mat som deltagarna på avslutningen ska avnjuta efteråt.

Nästa steg i projektet är att hitta en tydlig form för de som har tydliga affärsidéer att gå vidare.

– Vi ska hitta vägar för de som inte har uppehållstillstånd ihop med Migrationsverket och Skatteverket för att få till nödvändiga tillstånd att driva företag, säger Ove Jansson.

Har några kvinnor deltagit i projektet?

– Det var med tre kvinnor från början, men tyvärr hoppade de av längs vägen. Det blir en utmaning framöver att få med kvinnor på detta.

Hur ska ni göra för att locka kvinnor?

– Vi tänker erbjuda kursen till alla kvinnor på Fliken framöver och skapa en grupp enbart för dem. Vi vet att det finns flera som drivit företag i sina hemländer.

Projektet tilldelades 155 000 kronor, en del av kommunens statliga stöd för flyktingmottagande. Av dessa finns fortfarande pengar kvar att jobba vidare med.

Läs också: Soltröja till Flikens enhetschef

Läs också: Fliken bjöd in allmänheten

Asadollah Moradi har tillverkat kläder i sitt hemland.

Företagande hos nyanlända

Pilotprojektet ”NF – Nyanlänt företagande i Norbergs kommun” fick 155 000 kronor av det statliga bidraget till projektet.

Tre av de 25 som deltagit i projektet på Fliken har fått uppehållstillstånd.

Några nyanlända har ett undantag för arbetstillstånd i sina papper. Med det kan man få ett samordningsnummer som gör att man bland annat kan öppna bankkonto och starta företag i Sverige. Källa: Företagarna Mälardalen

Mer läsning

Annons